10 nejúspěšnějších filmových značek

10 nejúspěšnějších filmových značek | Fandíme filmu
Propojený Marvel Universe se právě stal druhou nejvýnosnější filmovou sérií (značkou) v historii. Kdo všechno trůní na předních příčkách?

Výborné recenze, nadšené ohlasy u publika a působivé tržby z kinosálů napříč kontinenty. Nové pokračování příběhu Kapitána Rogerse, vojáka ztraceného v čase, je bezesporu jedním z nejlepších přírůstků nejen v rámci Marvelu, ale i komiksového žánru obecně. Celkem snadno tak mohl běžnému divákovi uniknout jeden výrazný milník, který byl pokořen.

Během minulého týdne se podařilo filmové sérii od Marvelu, za výrazného přispění Kapitána, pokořit hranici 6 miliard USD v souhrnných celosvětových tržbách a stát se druhou nejvýnosnější sérií všech dob (žebříček nezohledňuje inflaci). Superhrdinové z komiksového vydavatelství Marvel, tak odsunuli na bronzovou příčku Jamese Bonda. Není žádným překvapením, že v čele prozatím neohroženě kraluje fantasy sága brýlatého čaroděje Harryho Pottera. Zde je ovšem klíčové slovo „prozatím“. Určitě jste nepřehlédli náš článek o novém projektu z kouzelnického světa, na kterém se bude přímo podílet i J.K. Rowlingová. Na druhou stranu premiéra nové série je stále roky vzdálena a navíc ani není jasné, jaká bude reakce publika. To vše hraje do karet druhému v pořadí. Marvel si tak neohroženě kráčí pro celkové prvenství a lze bezpečně prohlásit, že s příchodem druhých Avengers v létě příštího roku, vystřídá slavného kouzelníka na pomyslném trůnu.

Poslední slovo určitě neřekl ani slavný špión s povolením zabíjet. Poslední přírůstek v režii Sama Mendese Skyfall, překonal jako první bondovka miliardu USD, takže lze očekávat, že i následující pokračování výrazně promluví do pořadí na čelních místech. Poněkud překvapující může být až pátá pozice slavné sci-fi ságy Star Wars. Její fanoušci ale rozhodně nemusí smutnit. Hvězdné Války svůj úder vrátí příští rok v zimě, kdy vstoupí do kin vysoce očekávaná Epizoda VII. Následovat budou další dvě epizody, které zkompletují novou trilogii a nebudou chybět ani doplňující spin-offy. Právě duel nových Star Wars a Avengers: Age of Ultron bude nejprestižnějším soubojem příštího roku.

Za zmínku stojí také desátý Spiderman. Nové pokračování Amazing Spiderman 2 je doslova za dveřmi. Není sebemenších pochyb o tom, že celkové tržby posunou pavoučího muže na šestou pozici. O dalších chystaných filmech ze světa Petera Parkera jsme Vás informovali nedávno. Je tak nad slunce jasné, že v nejbližších letech bude jedna z nejvýraznějších ikon komiksového světa atakovat umístění v první pětici.

Pořadí

Název

Tržby

Počet filmů

Průměr na film

1

Harry Potter

7,72 mld. USD

8

965 mil. USD

2

Marvel Universe

6,26 mld. USD

9

695 mil. USD

3

James Bond

6,19 mld. USD

25

248 mil. USD

4

Tolkienova Středozem

4,92 mld. USD

6

819 mil. USD

5

Star Wars

4,54 mld. USD

7

648 mil. USD

6

Piráti z Karibiku

3,73 mld. USD

4

932 mil. USD

7

Batman

3,72 mld. USD

9

414 mil. USD

8

Shrek

3,51 mld. USD

5

702 mil. USD

9

Stmívání

3,34 mld. USD

5

669 mil. USD

10

Spiderman

3,29 mld. USD

5

650 mil. USD

   Zdroj dat: Boxofficemojo, The numbers, IMDb

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest