Agents of S.H.I.E.L.D.: Turn, Turn, Turn

Agents of S.H.I.E.L.D.: Turn, Turn, Turn | Fandíme filmu
Po tom, co Captain Amerika 2 postavil svět Marvelu na hlavu, se Agenti vytasili se svou zdaleka nejlepší epizodou!

Následující text může obsahovat spoilery k filmu Captain America 2.

Tak takhle ovšem ano! Spolu s premiérou druhého Kapitána Ameriky už nemuseli Agenti S.H.I.E.L.D.u na nic čekat a pořádně se utrhli ze řetězu. Dočkali jsme se epizody, která stavěla na tom, co předchozí díly započaly, rozvíjela zásadním způsobem filmový svět, odpovídala na řadu otázek, adresovala některé dosavadní nešvary seriálu a především sama o sobě byla dobře napsaná i natočená.

Hned úvodní scéna, ve které Johna Garreta (Bill Paxton) začnou pronásledovat letouny S.H.I.E.L.D.u potvrdila, že i s malým rozpočtem lze připravit plně funkční vizuální podívanou. Kromě akčního nakopnutí epizody ale scéna velice dobře nastolila atmosféru následující hodinky, během které v S.H.I.E.L.D.u dochází k zásadním změnám a není vůbec jisté, komu se dá věřit.

Coulson měl ještě od závěru poslední epizody na mušce agentku May, která tvrdí, že ji zaúkoloval sám Fury. Ten ale příhodně není k zastižení a May zároveň správně položila otázku, o čem si tajně potřebovali předat zprávu Simmons s Fitzem, načež Fitz připomněl, že s tajnůstkářstvím začali v posledních epizodách Coulson se Skye. Nikdo nevěří nikomu a za takové situace autopilot „Autobus“ pomalu odnáší k Hubu (základně S.H.I.E.L.D.u), kde už na jednotku čeká agentka Hand (Saffron Burrows). Ta na konci minulé epizody působila jako zrádce ve vlastních řadách, tajuplný Clayrvoiant, o kterém Coulson prohlásil, že to není žádný věštec, ale pouze vysoce postavený agent, s přístupem k velkému množství informací.

Souběžně s událostmi epizody zřejmě probíhá závěrečná třetina Kapitána Ameriky 2, během které věrní Hydry začnou obsazovat klíčová stanoviště. Zpráva se šíří dál a seriál hezky ilustruje, že infiltrovaní „náckové“ nezasáhli ani zdaleka jen ve Washingtonu, ale po celém světě. Akorát si nejsem úplně jistý, nakolik sedí časový harmonogram - minulá epizoda začíná ještě předtím, než Agent Sitwell (Maximiliano Hernández) odjel na loď Lemurian Star (na ní se odehrává úvodní akční scéna Captaina Ameriky 2) a následně seriál působí dojmem, že se v něm všechny další události odehrály bezmála v reálném čase, zatímco události Captaina Ameriky 2 trvaly od úvodního nalodění na Lemurian Star minimálně několik dní. Pokud se skutečně jedná o scenáristické nedopatření, tak naštěstí příliš nevadí, protože dobře vytvořený pocit naléhavosti a spád jakékoliv úvahy o časové návaznosti rychle rozbíjí.

Agentům se daří vytvořit takový stupeň paranoie, že podezřele působí agent Triplett (B.J. Britt), Simmons, která se v Hubu snaží prozkoumat Skyinu krev, agentka Hand i samotný Coulson, kterého Victoria Hand označí za zrádce a agenta Hydry. Ve světle argumentů její obvinění nezní vůbec šíleně, když velící agentka trefně připomene všechna Coulsonova zjevná pochybení proti protokolu, kterých jsme byli v uplynulých epizodách svědky. Je fajn vidět, že si scenáristé uvědomují, že se Phil nechoval zrovna jako vzorný důstojník, a že si toho někdo z jeho nadřízených musel dříve či později všimnout.

Stejně tak mě potěšilo, že tentokrát Coulson bral v potaz, že v Hubu proti jeho týmu nebudou stát zločinní nepřátelé, ale pouze muži a ženy, kteří jen plní rozkazy. Proto nechce Phil v Hubu nikoho zabít (ani agentku Hand, podezíranou z toho, že právě ona je Clayrvoiant), jen ze základny dostat Simmons a Tripletta, zrušit dálkové řízení Autobusu a rychle vypadnout. Právě díky tomu ale nakonec Coulson odhalí, že zrádcem ve vlastních řadách je Garret, který chce agentku Hand chladnokrevně popravit a přitom se prořekne, že ví o věcech, které Coulson nikdy nikomu neprozradil a znát je mohou jen přívrženci Clayrvoianta.

Tím ale veletoče ani zdaleka neskončily (ne nadarmo se epizoda jmenuje Turn, Turn, Turn) a když se konečně usadil prach a věrným členům S.H.I.E.L.D.u se podařilo získat situaci pod kontrolu, vyklubal se další zrádce z Agenta Warda, který nekompromisně ukončil epizodu vraždou agentky Hand!

Co všechno tedy už po Turn, Turn, Turn víme? Centipede je ve skutečnosti Hydra (v rozhovorech to potvrdili autoři seriálu), která se snaží vyrobit supervojáky. V závěru Kapitána Ameriky 2 vidíme, jak experimentuje s Lokiho žezlem, v seriále pro změnu s virem Extremis. Tým agenta Coulsona si Hydra bere na mušku proto, že Coulson vstal z mrtvých, což je pro supervojáky užitečná vlastnost. Je možné, že tajemství Coulsonova zmrtvýchvstání měl už od počátku odhalit dvojitý agent Ward, později Clayirvoyant nechá postřelit Skye, aby jej Coulson dovedl až k séru. Clayirvoyant je zřejmě buď přímo agent Garrett nebo nějaký jeho velitel z Hydry, se kterým Garrett úzce spolupracuje.

Náš ústřední tým nesestavil Coulson ale Melinda May na Furyho rozkaz. Každý člen měl jasný úkol. Agentka Simmons měla v případě potřeby zachraňovat Coulsonovo tělo, Fitz jeho mozek. Ward ho měl zneškodnit, kdyby se vymkl kontrole. Divokou kartou je Skye, se kterou nepočítala May a zřejmě ani Ward, který působí dojmem, že k ní něco skutečně cítí. Nebo si připravuje půdu pro moment, kdy se vrátí zpátky k týmu a bude potřebovat jakéhokoliv spojence? A s otazníkem za větou přecházíme od potvrzených skutečností k novým otázkám.

Proč agentka Hand chtěla zabít Garretta? Byl to impulzivní moment nebo to mělo hlubší důvody, které budou teprve odtajněny? Co stojí za Grantovou zradou? Jeho tvář na konci epizody vyvolává dojem, že ještě něco skrývá. Jedná se snad o trojitého agenta, který má infiltrovat Hydru? Pořád také nevíme, proč zrovna Coulsonovi Fury zachránil život experimentálním sérem z mimozemšťana. Právě tahle otázka tak zůstává největším tajemstvím celého seriálu.

I bez něj je ale budoucnost plná očekávání. Podíváme se do tolikrát zmiňované „Lednice“ (The Fridge), kde S.H.I.E.L.D. drží některé ze svých nejnebezpečnějších vězňů. Hydra se k nim za žádnou cenu nesmí dostat jako první. Seriál také nadále dobarvuje svět filmů. Agent Sitwell verboval agenty Hydry. Vynález, kterým se agenti Fury a Hill prořezali v Capovi dvojce z uzavřených prostor, vymyslel Fitz. Simmons telefonovala s agentkou Weaver z Akademie (Christine Adams), která se také ocitla pod palbou a všeobecně jsme se ze závěrečného rozhovoru Hand a Coulsona před mapou dozvěděli, že řada základen byla přemožena Agenty Hydry a jinde probíhají boje. V Kapitánu Amerikovi je S.H.I.E.L.D. rozpuštěn, zdá se ale, že celá řada jeho agentů pracuje dál. Budeme svědky toho, jak se organizace bez vedení a státních prostředků dál rozpadá? Agent Coulson je momentálně nejvyšším důstojníkem (oficiálně zrušeného) S.H.I.E.L.D.u a do konce sezony zbývá pět epizod.

A pokud by byly všechny jako Turn, Turn, Turn, bude to celkem parádní jízda. Na tom, jak moc jsem si epizodu užil, mělo samozřejmě velký vliv množství odhalených informací a radikální změna, která v celém světě Marvelu nastala, ale i vlastní provedení bylo tentokrát velice povedené. Vytýkat můžu snad jenom hrozný dialog, při kterém agent Triplett podává Jemmě Simmons nůž. Ostatní dialogy měly spád a údernost, napětí se dalo krájet, časté akční scény byly na seriál parádní a Bill Paxton si labužnicky užíval své odhalení pravých barev. Turn, Turn, Turn zkrátka považuji za zdaleka nejlepší epizodu seriálu, která dokonale ukazuje, jak má vypadat nenáročná špionská oddechovka ze světa Marvelu!

PS: Bohužel, sledovanost se opět propadla na historické minimum. Epizodu sledovalo 4.91 milionu diváků, rating byl 1.7...

Naše hodnocení
8/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest