Agents of S.H.I.E.L.D.: End of the Beginning

Agents of S.H.I.E.L.D.: End of the Beginning | Fandíme filmu
První Kapitánská epizoda je za námi, další díl přímo související s aktuálním marvelovským celovečerákem je na cestě.

Než zhltnete sedmnáctou epizodu Agentů S.H.I.E.L.D.u, máme pro vás již tradičně zpožděné ohlédnutí za tou šestnáctou. Oba dva díly zdánlivě poměrně těsně rámují celovečerní film Captain America 2 a bude poměrně zajímavé sledovat, jak do sebe události filmového a televizního světa zapadnou. Asi netřeba připomínat, že následující řádky počítají s tím, že jste viděli jak všechny epizody Agentů S.H.I.E.L.D.u, tak Captaina Ameriku 2.

Prvního odkazu na filmového Kapitána jsme se dočkali hned v úvodu, kdy agent Sitwell musí "chytit jednu loď". Jedná se o malé pomrknutí, ale také o informaci, že nejbližší dění v seriálu bude probíhat souběžně s filmem. Obecně pak shromáždění všech známých agentů (agentka Hand, agenti Blake, Garrett a Triplett) naznačovalo, že se děje něco velkého. Agent Coulson a Skye sice v minulém díle přísahali, že teď už bez zastávek budou pátrat po pravdě za sérem z mimozemšťana, které jim zachránilo život, avšak aktuální události byly natolik naléhavé, že je nešlo odsunout stranou. Deathlok znovu zaútočil a odhalení Clairvoyanta bylo blíž, než kdykoliv předtím.

Z pohledu natěšeného fanouška, tedy ideální úvod, který však filmaři nedokázali prakticky vůbec zúročit. Už tlačené povýšení Skye šustilo papírem a „geniální plán“ k dopadení Clairvoyanta byl vlastně jen scenáristickou berličkou, která pátrající agenty rozdělila na páry. Páry mezi sebou vedly řeči, které zřejmě  měly dodat postavám hloubku a být předzvěstí nadcházejících událostí, ve skutečnosti jsme dostali vatu a názornou ukázku toho, jak se píší křečovité dialogy. Až jsem si v některých chvílích nebyl jistí, jestli herci hrají jednoduše mizerně nebo se jen snaží poprat s mizerným materiálem.

Při pátrání agenti nejprve narazili znovu na papundeklového Deathloka, který bohužel nemůže soupeřit s rozpočtem celovečerních filmů a bylo by daleko příjemnější, kdyby si autoři vybrali záporáka, u nějž rozpočet nehraje až takovou roli. Televizní souboje byly tentokrát jen ztrátou času. Od velkých efektů jsou tu filmy, seriály si musí poradit nějak jinak. Jednou z možných cest je práce s napětím a v tomhle ohledu naštěstí už v minulosti Agenti prokázali, že vědí jak na to. Jakmile se tedy ostražitá zásahová jednotka začala blížit k předpokládanému úkrytu Clairvoyanta, End of the Beggining konečně nabral grády.

Moment, ve kterém agent Ward zastřelí podezřelého Thomase Nashe (Brad Douriff alias Gríma Červivec z LOTRa) sice vůbec neodpovídal dosavadnímu vývoji (nebo jen Brett Dalton nedovedl vypjatou situaci správně zahrát), ale zbytek se vydařil. Nash napojený na hadičky a obklopený obrazovkami skutečně působil jako arcipadouch, který bojuje rozumem, nikoliv svými svaly a během finálního obratu na palubě letadla se už hnalo vyprávění kupředu přímo zběsilým tempem. Zatím samozřejmě nevíme, proč skutečný Clairvoyant poslal agenty na špatnou stopu (Doufal snad, že tak prodlouží utajení své skutečné totožnosti?), ale narůstající paranoia udělala své, Fitzovi se vrátil humor a May působila jak vrah z nějakého thrilleru, který se konečně rozhodl přestat hrát kamaráda a všechny pozabíjet.

Samotné finále pak bylo zlomovým momentem, na který jsme všichni čekali. May byla odhalena jako zrádce ve vlastních řadách, ale je patrné, že jedná v dobré víře pod příkazy někoho shora. Jenže rozkazuje jí Fury? Nebo ji balamutí někdo z Clairvoyantových přívrženců? Úplný závěr epizody odhalil, že na špatné straně barikády stojí agentka Hand. Jenže opět - je šedou eminencí přímo ona, nebo je pouze prostředníkem? Určitě bude zajímavé se vrátit ke starším epizodám a zamyslet se nad tím, kam se vlastně proradné vedení snažilo Coulsonovu jednotku vmanipulovat. Navíc teď už víme, že je celý S.H.I.E.L.D. prolezlý přívrženci Hydry. Spolupracuje s nimi Clairvoyant? Nebo jedná na vlastní pěst? Další osud agenta Warda mě upřímně řečeno vůbec nezajímá, avšak v daleko zajímavější pozici je Jemma Simmons, která jako jediná členka týmu není na palubě Autobusu. Bude svým přátelům vítaným spojencem zvenčí nebo naopak Achillovou patou, kterou nepřátelé použijí jako rukojmí?

Minimálně na část zajímavých otázek dostaneme odpovědi už dnes v 17. díle, každopádně co se týče toho šestnáctého, ten ukázal z agentů to nejlepší i nejhorší. Svět seriálu skutečně působil jako rozšíření filmového světa, dočkali jsme se velkých dějových zvratů a posunu v celkové mytologii, která dovede budit zvědavost. Na druhou stranu stále filmaři prokazují, že i když mají poměrně jasný obrázek o tom, kam směřují a jakým způsobem chtějí dávkovat jednotlivé informace, čistě z řemeslného hlediska stále pokulhávají a nedaří se jim vždy k zajímavému příběhovému pozadí připojit také důstojnou náplň jednotlivých epizod, kterou se divák občas musí vyloženě proklestit. Šestnáctá část se jmenovala „Konec začátku“, tak snad to znamená, že už jsme se tedy definitivně rozehřáli a dál bude následovat vlastní představení. Bylo by to sakra potřeba, pokud má seriál přežít - Sledovanost opět padla na samé dno, když se dívalo 5.39 milionu diváků (rating pouze 1.8!).

Naše hodnocení
6/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest