Agents of S.H.I.E.L.D.: Yes Men

Agents of S.H.I.E.L.D.: Yes Men | Fandíme filmu
V posledním díle marveláckého seriálu navštívily televizní hrdiny hned dvě postavy z celovečerních filmů.

Začínám věřit tomu, že Agenti S.H.I.E.L.D.u našli pevnou půdu pod nohama, protože i když aktuální epizoda neměla takový spád jako ta minulá, pořád nemám problém část Yes Men označit za solidní práci. Nechyběly postavy z filmů ani z komiksů. Dalšího rozvoje se dočkali naši hrdinové, mytologie seriálu i celý filmový Marvel Universe. Na závěr nás pak čekal překvapivý zvrat. Co si krom zajímavějšího vlastního průběhu epizody vlastně přát?

Agent Coulson se dál snaží vypátrat co se stalo jemu a Skye, dokonce kontaktuje agenta Sitwella (Maximiliano Hernández) známého z filmů, ale dozvídá se pouze to, že se Nick Fury vypařil z povrchu zemského. Souvisí snad daná informace nějak s očekávaným Captainem Americou 2? Každopádně je hrozně fajn vidět, že se Marvel snaží navodit iluzi jednoho velkého světa, kde jedna událost ovlivňuje druhou, a docela se mu to daří. Souvisí s tím i vlastní zápletka epizody.

Coulson musí přerušit pátrání ve chvíli, kdy je jeho tým povolán k dopadení Asgarďanky Lorelai (Elena Satine), která pomocí svého kouzelného hlasu ovládá pozemské muže a pomalu staví armádu, se kterou by si podrobila celou planetu. Lorelai se o něco podobného neúspěšně pokusila už v Asgardu a při útoku temných elfů během událostí Thora 2, se jí podařilo uprchnout z rozbořeného žaláře až k nám na Zemi. Lorelai je sestrou Amory the Enchantress, jedné z nejdůležitějších Thorových záporaček, která taktéž oplývá kouzelnou mocí a svůdnými schopnostmi. Ředitel Marvelu Kevin Feige nicméně prozatím popírá, že by Lorelai měla předznamenat zařazení Enchantress do třetí Thorovy sólovky.

Naši hrdinové by sami proti Lorelei neměli šanci, avšak dostává se jim pomoci od Lady Sif (Jaimie Alexander), Thorovy společnice z celovečerních filmů. Což je ideální způsob, jak budovat provázaný svět. Samotný Thor by se v seriálu objevil jen těžko, nicméně Lady Sif má podobnou sílu, podobné znalosti a přitom je pro seriál finančně dostupná. Vedle přijatelných akčních scén, kdy se Sif ohání štítem proti kulkám, se dozvídáme něco víc o ní i celém světě. Tak například jsme nevěděli, že Thor není první Asgarďan, do kterého byla udatná bojovnice nešťastně zamilovaná. Až ji uvidíme příště na plátně, bude pro diváky seriálu každý její smutný pohled na Thora zase o chloupek bolestivější.

Nechyběla ale také vtipná výměna o tom, že pozemské technologie jsou pěkně zastaralé a následně jsme Fitze viděli spravit „magický“ obojek, kterým hrdinové nakonec umlčeli Lorelai. Což je moment, který nenápadně dokresluje způsob, jakým se filmový svět Marvelu popere s magií (nedávno o tom promluvil Kevin Feige). Ale co víc, Sif s Coulsonem prohodila také pár slov o modrých mimozemšťanech. Vyjmenovala Indtedity, Leviany, Pharagoty, Kree, Sarkse, Centauriany a Ledové obry. Ti jsou jediní, o kterých Sif ví, že se někdy v minulosti podívali na Zemi. Jenže to nic moc neznamená a Sif zmiňuje také Centauriany (jedním z nich je i Yondu - viz náš přehled postav z Guardians of the Galaxy) a především Kree. A jestli si vzpomínáte, tak v poslední rekapitulaci najdete vedle sebe obrázek modrého mimozemšťana ze seriálu a obrázek hračky jednoho z Kree, která má na hrudi stejné značky, jako modrásek ze seriálu. Dost možná jsme se tedy od Lady Sif dočkali dalšího potvrzení, že v nádrži skutečně leží Kree.

Lorelei a její zotročení mužští posluhovači jsou v sérii soubojů nakonec poraženi, nicméně přímočarý akční průběh epizody mě sám o sobě příliš neoslovil. Daleko zajímavější je vedlejší produkt Loreleina kouzla, tedy vyostření vztahu mezi agentem Wardem a agentkou May! Grant opět potvrzuje, že je pro něj Melinda něčím víc, než jen sexuální partnerkou a „Kavalérie“ se nás sice pořád snaží přesvědčit o tom, že se dokáže stoprocentně kontrolovat a práce je pro ni vždy na prvním místě, ale pod siláckou maskou je znát, že k Wardovi zřejmě něco také cítí. Jestli se mýlím a Melinda je opravdu až tak drsná, klobouk dolů, její postava by byla o to méně podřízená tradičním seriálovým stereotypům a tudíž o to zajímavější.

Takhle nějak si obecně představuji epizodu, která přímo nerozvíjí hlavní mytologie. K přerušení svého pátrání má Coulson skutečný důvod, který je díky zapojení postav z filmů a komiksů také divácky poměrně zajímavý. Dozvěděli jsme se něco dalšího o celém světě i postavách a v samém závěru se hlavní příběh dal opět do pohybu, jako by se nám seriál snažil naznačit, že tohle bylo jen ticho před bouří, a teď už se na plný plyn pojede až do konce.

Coulson přesvědčivě oznamuje, že všechny pravidla jdou stranou a jediným jeho cílem bude pátrání po jeho vlastní minulosti a po neméně tajuplné minulosti Skye. Což by samo o sobě stálo za to, nicméně Agenti S.H.I.E.L.D.u epizodě dají korunu, když odhalí, že je May nasazená na Coulsona jako dohled někým ze svých nadřízených. Pravda, od začátku se dalo tušit, že pokud má tým zrádce ve vlastních řadách, nečitelná May by byla oproti naivním kolegům asi nejvhodnějším kandidátem, nicméně autoři seriálu nás tak dlouho přesvědčovali, že všichni v týmu táhnou za jeden provaz, až se jim podařilo z Melindina odhalení udělat nečekané překvapení. Mě tedy překvapili určitě.

Sečteno podtrženo za sebou máme epizodu sice výplňovou a na můj vkus po dějové stránce až příliš přímočarou, nicméně příjemných detailů a doplňujících informací jsme dostali tolik, že byl nakonec aktuální díl skoro tak dobrý, jako ten předchozí, vyprávěný v podstatně vyšším tempu. Zvýšený zájem bylo možné zaznamenat i u amerických televizních diváků. Díl si naladilo 5.79 milionu lidí, rating byl 2.0. Následující epizoda se bohužel opět odkládá (jako by se stanice ABC nepoučila, že neustálé čachrování s programem nedělá sledovanosti vůbec dobře). 18. března místo seriálu běží televizní speciál, ve kterém Marvel poodhaluje budoucnost svého filmového universa, ale proč se seriál nevrátí 25. března, ale až 1. dubna, se mi zjistit nepodařilo. Nicméně zbytek sezony už by měl běžet bez přerušení, tak zůstaňte na příjmu, slibované provázání s událostmi Captaina Ameriky 2 snad bude stát za to!

PS: Sif zmiňuje, že ji na Zemi vyslal Odin, z čehož je krásně vidět, že si Loki spokojeně panuje v Asgardu, aniž by jeho poddaní cokoliv tušili.

Naše hodnocení
6/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest