Jak překonat absťák po skončení Temného případu

Jak překonat absťák po skončení Temného případu | Fandíme filmu
Seriálový fenomén je u konce, ale existuje spousta filmů, které vás dokáží udržet "v náladě".

Velká televizní událost tohoto roku, Temný případ (True Detective), je u konce, vraždy i všemožné teorie jsou rozřešeny a každý divák si minimálně odnáší pocit, že viděl něco, co se na malých obrazovkách jen tak nevídá. Pro někoho může být ale absťák po skončení takovéhle pecky tak veliký, že mu prosté opakování osmidílné série nestačí.  Proto vybíráme filmy v podobném duchu, které vám po několik následujících dní dodají vaši pravidelnou dávku detektivní temnoty. Tady jsou.

Zodiac (2007)

Vezměme to z druhé strany abecedy. Výborné procedurální drama Davida Finchera možná nedosahuje takové síly jakou má jeho Sedm, které je samozřejmě dalším jasným tipem, nicméně urputné hledání sériového vraha v San Franciscu 70. let trvá v režisérském sestřihu téměř tři hodiny a ukáže vám, kam až letité vyšetřování může dovést zapálené amatéry bez odznaku. V hlavních rolích vystupují Jake Gyllenhaal a marvelovští supehrdinové Robert Downey Jr. a Marf Ruffalo coby lidé, kteří tajemnému Zodiacovi zasvětili své životy.

Zmizení (2013)

Jake Gyllenhaal podruhé, ve filmu, který opustil naše kina teprvé nedávno, ale který taktéž nabízí na velké ploše necelých dvou a půl hodin výtečnou charakterovou studii postav, které obývají jeden z pochmurných zapadákovů Spojených států amerických. Filmem se taktéž prolínají náboženské motivy a detektiv Loki právě v podání Gyllenhaala může svojí posedlostí připomenout McConaugheyho Rusta Cohlea. Film, kterému mnoho lidí přiřklo osobního Oscara.

Aktuální cena DVD Zmizení v českých e-shopech:
Aktuální cena Blu-ray Zmizení v českých e-shopech:

Das Letzte Schweigen (2010)

Dvě vraždy, které pojí stejný den, ale dělí 23 let. Další výborná studie, která tentokrát nabízí hlavně náhled do temné ale stále lidské mysli německého vraha dětí. To vše navíc podpořené výbornými hereckými výkony našich západních sousedů a režijním talentem mladého Švýcara Barana bo Odara.

Pečeť vraha (2003)

Další dlouholetý případ, který prozměnu motal hlavu vyšetřovatelům v Jižní Koreji. Zdánlivě nepropojené vraždy různých žen a k tomu tisíce policistů, kteří se ženou za jejich strůjcem. V popředí pak režisér Joon-ho Bong (Matka, Snowpiercer), který svým mistrovským umem boří již přes deset let jihokorejské žebříčky návštěvnosti.

Angel Heart (1987)

I Mickey Rourke se musel jednou ponořit do temného případu, který s přibývajícími minutami nabývá na zvrácenosti a děsivosti. Třešničkou na dortu je pak Robert de Niro v životní formě, jehož noirový stín dopadá na bažinaté mokřady a sérii okultních vražd z 50. let.

Aktuální cena DVD Angel heart v českých e-shopech:
Aktuální cena Blu-ray Angel heart v českých e-shopech:

Rituál (1973)

Pořádným obloukem se vyhněte modernímu remaku s Nicolasem Cagem, který patří na komediální večery s přáteli, a pusťte si tohle plíživé vyšetřování tajemné vesnické komunity, kterému dominuje unikátní atmosféra a sám Saruman, Christopher Lee.

Aktuální cena DVD Rituál v českých e-shopech:

Dotek zla (1958)

Klasika od mistra Orsona Wellse, která kombinuje čistou noirovou detektivku se žhavým prostředím americko-mexických hranic, kam přijíždí Charlton Heston z protidrogového původně na dovolenou, aby se na místě nakonec zapletl do lokálního vyšetřování a stvořil jeden z nejlepších případů klasického Hollywoodu. Jako bonus si připočtěte úvodní téměř čtyři minuty trvající nepřerušovaný záběr.

Přísaha (2001)

Spíše než čistokrevnou detektivkou je třetí film režiséra Seana Penna další z psychologických studií jednoho "pravého detektiva", v podání Jacka Nicholsona. A právě proto by se vám mohla tahle záležitost zalíbit, protože ji Penn přehazuje detektivní a psychologickou výhybku přesně v takovém poměru, aby vás tenhle ponor do detektivovy duše i přes táhlé vyšetřování udržel v sedačkách, nejlépe se zaraženými nehty v opěradlech.

Určitě jsme zapomněli na další hrstku psychologických, jižanských nebo existenciálních kriminálek, tak je pište do komentářů, ať můžeme vyšetřovat co nejdéle. 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest