Agents of S.H.I.E.L.D.: T.A.H.I.T.I.

Agents of S.H.I.E.L.D.: T.A.H.I.T.I. | Fandíme filmu
Zatím nejlepší epizoda Agentů je za námi, mytologie pěkně houstne, Bill Paxton válí.

Kvalitativní křivka nadále vesele stoupá, Agentům S.H.I.E.L.D.u se opět povedlo překonat sebe samé a předvedli svoji doposud nejlepší epizodu. Nebo minimálně na úrovni těch nejlepších. Laciných vypravěčských zkratek a děr v logice už se asi nikdy nezbavíme, ale tempo bylo vynikající, napětí se podařilo udržet až do posledních vteřin, ponořili jsme se do širší mytologie a poznali jsme sympatickou novou postavu. Ale popořadě.

Hned v úvodu mě Agenti málem přesvědčili, že je vše ztraceno a Skye umře (a později bude třeba zázračně vzkříšena, díky svému záhadnému, potenciálně nadlidskému původu), ale pak jsem si vzpomněl, že upoutávky z předchozího dílu mluvily o zázračném léku. Coulson tedy naloží celý nemocniční pokoj do Autobusu (ten název pro týmové letadlo je prostě super :) ) a vyrazí hledat místo, na kterém zachránili život jemu.

Zbytek týmu tak dostane přístup k informacím, na které nemá bezpečnostní prověrku, nicméně v téhle epizodě poruší šéf týmu protokol ještě nespočetněkrát. Třeba ve chvíli, kdy neuposlechne rozkazy a nedodá zatčeného Iana Quinna do Sandboxu, jak mu bylo nařízeno. S.H.I.E.L.D. tedy za Autobusem vysílá letku svých lidí, kteří mají Coulsonovu partu zadržet. (Minimálně částečně tedy nějaký pořádek v S.H.I.E.L.D.u zjevně panuje). Na palubu nastupují agenti John Garrett a Antoine Tripplett (B.J. Britt) a zvlášť Garrett, bývalý parťák Coulsona i Warda, epizodu báječně povznáší. Hraje ho totiž Bill Paxton (Vetřelci, Titanic), který si frajerského Garretta hrozně užívá. Naštěstí bychom se s ním měli setkat hned v několika epizodách!

Tripplett si střihnul s Wardem decentní rvačku, následně ale oba týmy uzavřou příměří a Garrett u vedení vyjedná, že Quinna vyslechne přímo na palubě. Vyslýchací metody stojí za to (téměř vyrvaný jazyk) a dozvídáme se, že Clairvoyant nechal Skye postřelit schválně, doufaje, že jej Coulson zavede rovnou k místu svého zázračného vzkříšení! A také že ano. I když tak vážně ohrožuje mezinárodní bezpečnost a jde nebezpečnému teroristovi na ruku, neváhá Coulson pro záchranu Skye obětovat cokoliv.

Rychle vyjde najevo, že doktor, který Coulsona léčil, není nikde k nalezení, avšak z Philových lékařských záznamů tým ví, že shání látku GH325. O zařízení, kde měl být Coulson operován také neexistují žádné informace, avšak Fitzův kamarád z archivu dodá hrdinům přístup k supertajným záznamům (aneb bezpečnost S.H.I.E.L.D.u opět v akci), které Fitz i Simmons rozklíčují i bez pomoci hackerky Skye (aneb jak je tahle postava pro tým nezbytně důležitá).

K záznamům naposledy přistoupil Nick Fury a odkazují na základnu z dob druhé světové války, kterou S.H.I.E.L.D.u nezmiňuje v oficiálních protokolech (viz obrázek v galerii). Agenti si to namíří rovnou tam a ve jménu záchrany své kamarádky připraví o život dva hlídače, kteří jenom plnili rozkazy a hlídali evidentně nebezpečný obsah základny. Je zajímavé, že až doposud nás seriál krmil uspávacími pistolemi...

Za tohle by se měl někdo zodpovídat. Ať už Coulson (mějme na paměti, že základna i její cenné tajemství jsou zničeny, posádka je mrtvá), nebo ten, kdo rozhodl o tom, že na takto důležité základně budou jen dva hlídači. Mám ale takovou obavu, že seriál nezodpovědné chování týmu nikdy nebude řešit, nebo jej maximálně rychle smete ze stolu. To nejlepší na konec: Agenti seberou v podzemním sklepení (které v zápětí vybuchne) jednu jedinou lahvičku zázračného všeléku - jak příhodné.

Ale to už je opravdu poslední kritická poznámka, protože navzdory scenáristické pohodlnosti byla epizoda napínavá, funkční a finále mi vyrazilo dech. Ve sklepě byla spousta různých sér GH. Co asi dělají a uvidíme je ještě někdy? Na dveřích jsme objevili nápis T.A.H.I.T.I. - co asi zkratka může znamenat? A co znamená GH? Guest House (dům pro hosty) to asi ve skutečnosti nebude. I když jednoho takového „hosta“ jsme v závěrečném šokujícím odhalení našli! Že Coulson ve sklepě najde přepůleného „Inženýra z Promethea“, z jehož naloženého těla lidé stáčejí léčivé lektvary, to asi čekal málokdo.

Teorií o tom, kdo to láku vlastně leží, je celá řada, osobně se kloním k teorii, že jde o nějakého mimozemšťana, dost možná o Kree, soudě podle značek na hrudi, které vypadají podobně, jako značky na hračce Ronana the Accusera, záporáka z Guardians of the Galaxy a jednoho z Kree. S určitostí by snad nemělo jít jedině o Atlantiďana - na ty totiž patří práva studiu Universal, v rámci licence na Namora. Každopádně ať už je modrý borec odkudkoliv, bude zajímavé zjistit, odkud se vzal, co přesně z něj na základně čerpali, kdo o něm kromě Furyho věděl a kdo (a jak moc) si odskáče jeho zničení. Pořád také nevíme, proč přesně je zrovna Coulson tak důležitý, že zasluhuje resurekci a stejně tak jsem zvědavý na to, jak látka zapůsobí na Skye, která má v jádru dost možná úplně jinou biologickou podstatu, než Coulson. Nedivil bych se, kdyby v ní sérum probudilo nadlidské schopnosti.

I když předvedli Agenti S.H.I.E.L.D.u své dosavadní maximum, oproti opravdu dobrým seriálům pořád ještě mají co dohánět. Po několika posledních epizodách však opět začínám věřit tomu, že by se vynikají úrovni dopracovat mohly. Bohužel tomu nevěří divácká veřejnost - z hlediska sledovanosti byla epizoda zatím nejhorší. Rating 1.7, 5.11 milionu diváků. Může za to silná konkurence a nekonečné pauzy, kterými ABC jednotlivé epizody prokládá, ale to nic nemění na tom, že klesající čísla neznamenají pro seriál nic dobrého. Tak snad nám ho nezruší těsně před tím, než začne naplno šlapat.

 

Naše hodnocení
7/10
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest