Agents of S.H.I.E.L.D: Seeds

Agents of S.H.I.E.L.D: Seeds | Fandíme filmu
Po řadě slaboučkých epizod se Agenti SHIELDu už pár dílů drží na poměrně slušné úrovni, tak honem nějaké dřevo a zaklepeme to!

U Agentů S.H.I.E.L.D.u už jsme se poučili. Když seriál několik epizod jde nahoru, ještě to neznamená, že laťku udrží. Kvalita kolísá v nepříjemných sinusoidách, a tak nám nezbývá nic jiného, než brát dokud dávají. A v aktuální epizodě, nazvané Seeds, rozhodně bylo kde brát.

Bohužel však i tentokrát musím začít negativně. Je opravdu smutné, jak seriál musí neustále sám sebe podrývat. S.H.I.E.L.D. začínal ve filmech jako supertajná organizace, o které nikdy nikdo neslyšel a v seriálu se najednou dozvídáme, že má S.H.I.E.L.D. vlastní školy, ve které studenti nosí župany s logem organizace? V předchozích epizodách se každou chvíli někdo oháněl úrovní bezpečnostní prověrky, kterou ten či onen agent disponuje a najednou Fitz a Simmons hale plné studentů (kteří nikdy nemusí ani vstoupit do sboru, natož aby dosáhli vyšších stupňů utajení) vyprávějí historky z pole?

Stejně tak je fajn, že se seriál snaží provázat s celovečerními filmy, nicméně proč by měl být Bucky Barnes, voják americké armády, zvěčněn na památníku padlých Agentů S.H.I.E.L.D.u? Zvlášť když padl mnoho let před tím, než nějaký S.H.I.E.L.D. vůbec vznikl. Tady se podle mě někdo sprachsprostě snaží divákům podprahově připomenout, že se do kin blíží Captain America 2. Co se dalších odkazů na filmy týče, řeč přijde ještě na SSR (organizace předcházející S.H.I.E.L.D.u, založená Howardem Starkem) a zločinecké skupiny AIM a HYDRA.

Když ale pomineme skutečnost, že si Agenti rádi protiřečí, čekala nás v epizodě Seeds poměrně slušná zábava i další odhalování rozsáhlejší mytologie. Větší část týmu vyšetřovala na akademii S.H.I.E.L.D.u útok na studenty, kteří málem umrzli ve školním bazéně. Vyšetřování odsýpalo a dostalo do popředí agenty Fitze a Simmons, kteří na výzkumné fakultě excelovali. Agent Ward chodil na praktickou fakultu, kde byl připravován na nasazení v poli, a protože mezi fakultami vždy panovala přirozené řevnivost, je Ward v „nepřátelském“ prostředí vytržený mimo svůj element a docela sympaticky hraje druhé housle týmovým šprtům, kteří jsou mezi mladými výzkumníky za hvězdy.

Dylan Minnette (syn Hugh Jackmana ve Zmizení) nebyl v roli odstrčeného génia Donnieho Gilla vůbec špatný, a i když finále s ledovou bouří možná nebylo kdovíjak oslňující, v seriálu už jsme viděli horší věci. Jen jsem se nemohl nesmát, když v závěru „Autobus“ stoupá kolmo vzhůru, zatímco v nákladovém prostoru agenti na téměř vodorovné podlaze provádějí resuscitaci. Jak jste si mohli povšimnout, z Donnieho se nám po nehodě se zařízením vyklubal záporák Blizzard, který v animovaném Iron Manovi pomocí kryogenického brnění mrazil svoje soupeře. Donnieho zadržel S.H.I.E.L.D., takže bychom se s ním mohli setkat později, podobně jako třeba s Gravitonem. Pozitivní byla i skutečnost, že částečně byl za Donnieho chování zodpovědný chamtivý milionář Ian Quinn (David Conrad), který se v seriálu vrací poprvé od epizody The Asset.

Daleko zajímavější však byla vedlejší linka s Coulsonem a agentkou May, která má daleko větší význam na dlouhodobý vývoj celého seriálu. Coulson se nemůže zbavit myšlenek na své zmrtvýchvstání, a tak jej Melinda vzala na misi do Mexika, kde se dlouhá léta ukrývá jeden z agentů, který byl partnerem zavražděné agentky Avery, té které malou Skye odložila do sirotčince. Konečně jsme se tak po několika Coulsonových epizodách dozvěděli také něco o původu naší mladé hackerky.

Agentka Avery a agent Lumley byli před lety povoláni do Číny k případu typu 0-8-4, tedy k objektu neznámého původu. A tím objektem byla Skye! Dítě projevovalo „síly jaké před tím nikdo neviděl“ a někdo se ty síly zřejmě snažil odstranit nebo využít pro svůj prospěch, protože agenti týmu, kteří Skye objevili, začali být systematicky vyvražďováni. Agentům se podařilo vymazat drtivou většinu důkazů o tom, že Skye kdy existovala a svěřili ji do pěstounské péče, kde měla domovy měnit tak často, aby ji nikdo nemohl vystopovat. Většina agentů zemřela, Lumley se schoval v Mexiku. V S.H.I.E.L.D.u jsou však pořád zrádci, kteří po Skye pátrají.

Proto Coulson odmítá řešit situaci s nadřízenými, aby svou chráněnkyni neprozradil. Po nedávných událostech už Coulson zřejmě nevěří ani Furymu, a tak se autoři šikovně vylhali z nutnosti obsadit do některé z nejbližších epizod někoho z filmových hvězd. Kdybych ale měl prstem ukázat na potenciálního zrádce, ukázal bych asi na agentku Hand (Saffron Burrows). To je jediná postava v S.H.I.E.L.D.u, která se v seriálu objevuje častěji. Kdyby měl být zrádcem někdo z týmu, nedávalo by to příliš velký smysl a někdo z filmů bude zrádcem jen těžko, protože jsou s ním jednoduše plány na vyšší úrovni. Jedinou další alternativou by tak mohlo být, že zrádce teprve poznáme.

Vydařený byl i úplný závěr epizody, kdy Coulson pronesl svoji řeč o tom, jak mu Skye a její optimismus, se kterým se se zdrcujícími novinkami vyrovnala, dává obrovskou chuť do života. Z úst někoho jiného by patetická slova byla na facku, avšak Clark Gregg svůj text dovedl prodat tak dobře, že ve mě dokonce vzbudil náznak dojetí, což se Agentům S.H.I.E.L.D.u zatím opravdu nepovedlo. Akorát mám strach, aby to neznamenalo, že je Coulsonova duše pro tuto chvíli zahojena, a že se pátrání po jeho tajemství opět odsouvá na neurčito.

Tak či tak ale budeme mít příště na co koukat. Jen co jsem si minule postěžoval, že naši záporáci ztratili svou tvář, přizná se Ian Quinn k tomu, že pracuje pro Clairvoyanta a hned v příští epizodě by se mu agenti měli pověsit na stopu. Jen škoda, že se příští epizoda vysílá až 4. února. Sledovanost prozatím zůstává zhruba stejná, Seeds vidělo 6,25 milionu diváků, rating byl 2.2.

PS: Když May odhalí, že spí s Wardem, Coulson pouze opáčí, že věří, že má Melinda situaci pod kontrolou. Kdo se chce vsadit, za jak dlouho oběma milencům sexuální aféra vybouchne do obličeje? :)

Naše hodnocení
6/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest