Agents of S.H.I.E.L.D.: Repairs

Agents of S.H.I.E.L.D.: Repairs | Fandíme filmu
Repairs opravují Agentům SHIELDu pověst.

Už už by chtěl člověk Agenty S.H.I.E.L.D.u odepsat, ale pak se z ničeho nic zjeví epizoda Repairs a napraví jim reputaci. A přitom se jedná o další uzavřený příběh, který širší děj nikam neposouvá, maximálně nám prozradím něco málo o postavách. Dostáváme tak jasný signál, že nějaký potenciál a talent v tvůrcích je, ale něco (bez znalostí interních poměrů neidentifikovatelného) permanentně ovlivňuje výsledky jejich snažení. Což je zkrátka problém, protože kdyby byl seriál stabilně mizerný, mohl by jeho sledování člověk s klidným svědomím zabalit. Takhle si týden co týden nemůžeme být jistí, jestli nás čeká k uzoufání nudná rutina nebo povedená jednohubka, jako právě v případě Repairs.

Začali jsme úvodem jako z Carrie, kdy mladá žena zdánlivě vládne telekinetickými schopnostmi a ohrožuje všechny kolem sebe. Ve chvíli, kdy za její přítomnosti exploduje benzínka, je načase, aby ji S.H.I.E.L.D. přidal na svůj „Index“, Coulsonovi hoši nakopli Autobus a vyrazili událost prošetřit. Mladá žena pracovala jako výzkumnice u urychlovače částic (Laura Seay), a tak se tým správně domnívá, že podivné události budou s urychlovačem nějak souviset.

Rychle se ukáže, že za nadpřirozené jevy není zodpovědná nešťastná vědkyně, ale její kolega (Robert Baker), jehož fyzická schránka se při explozi zachytí mezi dvěma rovinami bytí. Jednou z nich je naše Země, neboli Midgar, druhou je s největší pravděpodobností Muspelheim, asgardianské peklo. Vědecký tým se totiž pomoc urychlovače snažil znovu otevřít portál do Asgardu a mizející záporák říká, že jednou nohou v pekle je. Jsme v Marvel Universe, takže korelace je poměrně zjevná. Osobně podobnou zápletku považuji za podstatně lepší a přirozenější odkaz na Thora, než byla celá minulá epizoda dohromady.

Muspelheim seriálový vs. Muspelheim komiksový

A lepší byla i náplň aktuálního dílu. Zatímco posledně se tvůrci neúspěšně pokoušeli emulovat Šifru mistra leonarda, tentokrát vsadili na staré dobré úzké chodby, tmu a záporáka s velkým francouzským klíčem. Dostali jsme zkrátka hororovou epizodu jako když vyšije, ve které nechybělo napětí a poprvé po dlouhé době docela slušné souboje. Protože i když se kameramani, choreografové ani střihači od předchozích částí nijak výrazně nezlepšili, pořád souboje zpestřovalo alespoň záporákovo neustálé „teleportování“, které rovněž nepřímo odkazovalo ke druhému Thorovi.

Výrazně lepší to tentokrát bylo i v rámci týmu. Tvůrci nám přestali cpát suchého agenta Warda a Simmons a Fitze vrátili tam kam patří, tedy do rolí vtipných vedlejších postav. A tentokrát dokonce i docela vtipní byli. Jejich pokusy o školní šikanu vůči Skye byly skutečně roztomilé. Primárně ale epizoda stála na postavách dlouhodobě zajímavějších, tedy na Coulsonovi, Skye a Kavalérii. Coulson po dlouhé době nekafral o Tahiti, Skye měla zase jednou co na práci a Melinda „Kavalérie“ May konečně odhalila něco málo ze svého ukrývaného nitra.

Hned v úvodu epizody autoři příjemně překvapili, když prozradili, že vztah Melindy s Grantem je určitým způsobem dlouhodobější záležitost a minule se nejednalo pouze o sex na jednu noc, pro zahnání chmur. Historka o tom, jak May kdysi bývala strašně free a cool, dokud během osudové mise nepřišla o ideály a neztvrdlo jí srdce v kámen, sice nebyla kdovíjak světoborná, avšak Ming-Na Wen opět potvrdila, že patří společně s Clarkem Greggem k nejlepším hercům seriálu a dokáže prodat i poměrně klišovité dialogy, v jakých se její mladší kolegové neskutečně topí a naplno obnažují svou hereckou nevyzrálost.

Je škoda, že potitulková scéna tentokrát pouze přispěla humornou troškou do mlýna a byla definitivním potvrzením toho, že nám Kavalérie opět roztává, ale aspoň si člověk urovnal v hlavě myšlenky a ještě jednou se v retrospektivně pousmál nad tím, jaká chromá káčátka si Coulson k sobě do týmu vybírá. Uvidíme, jestli se bude i do budoucna jednat jen o jakýsi druhotný motiv a jemné dokreslení Coulsonovy osobnosti, anebo tato skutečnost bude hrát nějakou úlohu také v rámci děje.

Američtí diváci asi také trávili poslední dny poblíž částicových urychlovačů, protože poměrně přesně dopředu odhadnuli, že tahle epizoda bude stát za to a teprve podruhé v historii seriálu sledovanost neklesala, ale stoupala. A to poměrně výrazně. Rating sice vyšplhal pouze na skromnou hodnotu 2.5 (minule to bylo 2.3), ale sledovanost stoupla na velice hezkých 9.3 milionu diváků! Že by se na seriál místo mladých geeků začali koukat jejich rodiče? Ostatně proč ne, protože i ve slabších momentech jsou Agenti S.H.I.E.L.D.u pořád o něco zajímavější, než tuctové kriminálky, na které se starší divácká generace kouká obvykle.

Příští týden se v mid-season finále vrátí na scénu Mike Peterson, Raina i pan Po, takže se snad máme na co těšit!

Naše hodnocení
7/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest