Agents of S.H.I.E.L.D.: FZZT

Agents of S.H.I.E.L.D.: FZZT | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Marvel momentálně válí v kinech, v televizi už zase slábne.

Tak je to tady zase. Po několika nadějných epizodách začínají Agenti S.H.I.E.L.D.u opět padat k šedi průměru a samoúčelnému připomínání Avengers – „Haló, podívejte, my taky patříme k těm super filmům, protože o nich pořád mluvíme“. Vyloženě pozitivní na celé epizodě je snad jen to, že jsme se konečně blíže seznámili s agenty Leo Fitzem (Iain De Casetecker) a Jemmou Simmons (Elizabeth Henstridge), jinak se ale seriál nepohnul ani o krůček kupředu a aktuální zápletka opravdu sloužila jen jako chatrné lešení pro tak dlouho tajené vnitřní myšlenkové pochody našich hrdinů.

Úvod s vyděšenými táborníky byl ještě docela fajn, ale to už víme delší dobu, že před úvodní znělkou to Agenti nakopnout umí. Pak už zrádná Skye (Chloe Bennet) smazala své hříchy banálním mávnutím rukou a ze zbytku první poloviny za zmínku stojí snad už jen poměrně vtipné napodobování Agenta Warda (Brett Dalton). Poletující mrtvoly nabídly jen hezký vizuál, ale jinak zůstala úvodní rozehrávka trestuhodně nevyužita. Už už to vypadalo, že hasič, který byl z tajuplných vražd na moment podezřelý, by mohl být nějaký blázen posedlý Chitauri, popřípadě by mimozemšťany mohl být nějak ovládán. Místo toho se ukázalo, že za vším stojí virus z mimozemské přilby. Celá první polovina aktuálního dílu tak sloužila pouze jako závdavek k polovině druhé, kvůli které epizoda FZZT evidentně vznikla.  

Vlastně zadržme, přehlédnout se nedala ještě Coulsonova (Clark Gregg) řeč o umírání, kterou se snažil uklidnit odepsaného hasiče. Celkově Phillova vedlejší linka byla prakticky to jediné z celého dílu, co nějakým způsobem zapadalo do širších souvislostí celého seriálu. Jenže jakým způsobem. Chápu, že odhalit hlavní tajemství první série už v šesté části není možné, ale zrovna tak je docela nefér po celou třičtvrtěhodinu Coulsonův stav rozebírat a nakonec se spokojit s prostým konstatováním, že smířil s tím, že je „jiný“ a bude teď „větší frajer“.

Zklamáním pro mě skončila linka s nakaženou Jemmou. Ano, konečně jsme se o ní a Leovi něco dozvěděli, což je jednoznačně velké plus, ale cpát do nás veškerý vývoj postavy teprve pět minut před tím než jí hrozí smrt, tomu se říká za pět minut dvanáct. Právě proto jsem na chvíli uvěřil, že by agentka Simmons skutečně mohla zemřít. V tu ránu, by začalo dávat smysl, proč se seriál oběma postavám doposud věnoval jen minimálně a do budoucna by najednou každičká mise byla životu nebezpečná. Bohužel, odvážný tah zhatilo Wardovo seskočení volným pádem. Sice stylové, ale nesmírně laciné – takhle nám seriál dal naopak najevo, že i seberiskantnější situace má nějaké triviální řešení.

Nechci aby to znělo, že se mi FZZT vůbec nelíbilo. K mizérii 0-8-4 měl šestý díl hodně daleko, atmosféra místy nebyla vůbec špatná a jsem rád, že se postavy začínají konečně odhalovat, jenže toho pozitivního nebylo mnoho a dočkali jsme se tak nějak s křížkem po funuse. Kdyby seriál na postavách pečlivě pracoval už od začátku, mohli jsme nad Jemminým statečným sebeobětováním ronit slzy. A Coulsonovo tajemství taky nejde rozmělňovat do nekonečna.

Co dalšího stojí za zmínku? Mezi jednotlivými páry to jiskří. Na palubě „Autobusu“ jsou tři ženy a tři muži, na první pohled se zdá, že by se mezi sebou mohli úspěšně párovat, ale z jemných náznaků je cítit, že v tomhle ohledu by mohli být tvůrci originální a s romantickým elementem pracovat úplně jinak, než by cynik předpovídal. Tak doufám, že mě intuice nezklame, a že nakonec neskončíme u předvídatelné varianty Coulson-May, Skye-Ward, Simmons-Fitz.

Kromě Chitauri a Coulsonově smrti padla zmínka ještě o Kapitánovi Amerikovi a v epizodní roličce se objevil Titus Wlliver, alias Agent Blake z krátkého filmu Item 47. Neřekl toho sice mnoho, ale pořád mi to přijde jako zajímavější způsob budování provázaného univerza, než neustálé připomínání bitvy o New York. Sledovanost i nadále klesá (7,03 milionu diváků, rating 2.5), a tak jsem vážně zvědavý, jestli vedení televize bude na odkazování na filmy tlačit ještě víc. Už v příští epizodě bychom se měli dočkat návštěvy další z vedlejších postav a přespříští díl bude přímo reflektovat události Thora 2, takže nezapomeňte na film zajít včas do kina! (Stojí to za to)

Naše hodnocení
6/10

Galerie: 6

Agents of S.H.I.E.L.D.: FZZT | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: FZZT | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: FZZT | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: FZZT | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: FZZT | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: FZZT | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest