Agents of S.H.I.E.L.D.: Girl in the Flower Dress

Agents of S.H.I.E.L.D.: Girl in the Flower Dress | Fandíme filmu
Agenti představili dalšího superpadoucha a několik zákulisních hráčů. Konečně má smysl se těšit na příští epizody.

Agenti S.H.I.E.L.D.u mají týdenní pauzu, takže s pravidelnou rekapitulací nebylo kam spěchat. Snad se mi během delší přípravy podařilo nakouknout pod pokličku důkladněji než obvykle.

Přiznám se, že starší Whedonovy věci nemám zrovna v živé paměti, ale minimálně Domu loutek trvalo dobrých pět epizod, než začal za něco stát. Že by to bylo nějaké poznávací znamení seriálů z Jossovy dílny? Protože něco podobného se děje i v Agentech S.H.I.E.L.D.u. První díly byly přinejmenším rozpačité, ale Girl in the Flower Dress po několika solidních epizodách  definitivně potvrzuje, že šlo pouze o nějaký podivný výkyv.

Cold open opět efektivně (a poměrně efektně) představil případ, který budou agenti řešit tentokrát, a pak se šlo rovnou na věc. Nechyběl superpadouch, konečně jsme se dozvěděli něco o motivaci Skye a hlavní záporáci v pozadí konečně nabírají jakés takés kontury. Povedené akční finále, které by seriálu mohl závidět leckterý béčkový film, už bylo jen takovou třešničkou na dortu.

Hned zkraje jsme se dozvěděli, že S.H.I.E.L.D. všude možně po světě nenápadně monitoruje osoby s nadpřirozenými schopnostmi, takže dříve či později se budeme setkávat s dalšími super-hrdiny/padouchy. Aktuální „mutant“ (i když Marvel kvůli právním ujednáním s Foxem tohle označení používat nesmí a poněkud krkolomně se snaží protlačit termín „nadaný“) ovládal pyrokinezi, a dokud ho všichni nechali na pokoji, byl to hodný kluk, který by neublížil mouše (hraje ho Louis Ozawa Changchien). Ve chvíli, kdy se dostane do rukou tajemným vědátorům, jsou jeho schopnosti znásobeny a po troše manipulace a séra Extremis se v něm začne hromadit agrese a začne si říkat Scorch, což je jméno, které nosilo několik bezvýznamných postav i v komiksech.

Scorch je svými únosci přirovnáván ke Kapitánu Amerikovi, čímž ale výčet filmových odkazů zdaleka nekončí. Sérum Extremis jsme už zmiňovali a ještě se k němu vrátíme, agent Coulson v jednu chvíli použije k otevření dveří výbušninu známou z Iron Mana a opět mluví o tom, že jeho srdce proklála mimozemská hůl. Pokud jde o Coulsonovo zmrtvýchvstání obecně, tak tentokrát na skutečnost, že Phil už možná není člověk, poukazuje pouze krátká poznámka o tom, že nemůže spát, protože má spoustu energie.

Jestliže jsme se ale nedozvěděli nic moc nového o Coulsonovi, o to víc jsme zjistili o hlavních antagonistech seriálu. Doposud byly případy našich agentů na sobě poměrně nezávislé a směřování k nějakému vyššímu cíli buď úplně chybělo, nebo bylo přinejmenším značně nezřetelné. V pilotu jsme se dozvěděli, že S.H.I.E.L.D. funguje jako bariéra mezi „nadpřirozenými“ jevy a lidskou společností, která na ně ještě není připravená. Bavíme se jak o běžných spoluobčanech, tak o zločincích, kteří by se mohli pokusit použít pro své účely nebezpečné prostředky, jejichž kontrola může být nad jejich síly. Zvláštní pozornost Coulsonovy jednotky si pak zasloužila hackerská organizace Rising Tide, která se k celé řadě klíčových informací dostává ještě před S.H.I.E.L.D.em.

Členem Rising Tide je i Skye, jejíž schopnosti se Coulson snaží využít ve svůj prospěch. V Girl in the Flower Dress se prostřednictvím boční dějové linie s Milesem Lydonem (Austin Nichols), mentorem a milencem Skye, konečně dozvídáme, co mladou hackerku pohání. K S.H.I.E.L.D.u se přidala proto, aby se dozvěděla něco o rodičích, které nikdy nepoznala. Rodiče jako by se vypařili z povrchu zemského a jediného stopy vedou právě k S.H.I.E.L.D.u. Opět přišlo na přetřes téma svoboda informací vs. občanská bezpečnost, loajalita Skye zažila zkoušku ohněm a co se vývoje dalšího děje týče, mladá hackerka se s týmem nakonec udobřila a Coulson jí přislíbil, že jí s hledáním rodičů pomůže. Vypadá to, že tajemné smsky v minulých dílech si Skye posílala právě s Milesem a je docela dobře možné, že tím její vazby na Rising Tide končí. Obecně je otázkou, nakolik bude hrát Rising Tide v dalších dílech roli, když byly ty nejpalčivější záhady kolem hackerských aktivistů rozklíčovány.

Do popředí tak vstupuje daleko výraznější protihráč. Organizace The Centipede. Zatím nevíme, zda měla co dočinění i s dálkově ovládanými „jednoočky“ v epizodě Eye-Spy, ale návaznost na Pilot je zjevná. Organizace se prostřednictvím doktorky Debbie (Shannon Lucio) už v prvním díle pokoušela stabilizovat výbušnou směs séra supervojáka, látky Extremis a gama záření. Tehdy jeden subjekt explodoval, druhý se dostal do rukou S.H.I.E.L.D.u.

Experiment se posunul kupředu, když doktorka Debiie extrahovala ze Scorche jeho schopnost odolávat ohni (potažmo tedy explozivním účinkům látky Extremis). Zaplatila za úspěšný výzkum životem, avšak organizace má podle všeho nyní k dispozici funkční sérum, které hodlá použít k masové výrobě supervojáků. S organizací budeme mít pro tuto chvíli spojenou Rainu (dámu v květovaných šatech, kterou hraje Ruth Negga) a muže ve vězení, kterého IMDb označuje jménem Po (Cullen Douglas). Jmenovkyně Rainy z komiksů nemá se seriálovou postavou vůbec nic společného, jakoukoliv rozumnou komiksovou variantu pana Po se mi prozatím vypátrat nepodařilo.

Záhadná korporace zatím působí „jenom“ jako výrobce zbraní, kterému jde jednoduše o peníze, podstatné však je, že naši hrdinové snad konečně začnou vést nějaké soustředěné pátrání, místo toho, aby skákali od případu k případu. Raina a Po v závěrečné scéně mluví o tom, že je třeba se před nimi mít na pozoru. Naši pozornost však dráždí hlavně jejich spolupráce s tajemným „clairvoyantem“, tedy osobou, která ovládá mimosmyslové vnímání, řekněme „vědmou“. Jedná se o první náznak „magických“ prvků přímo v seriálu a samozřejmě také bude zajímavé sledovat, zda se z clairvoyanta vyklube nějaká známá postava, nebo jeho totožnost scenáristé tají jen proto, aby nás napínali.

Seriál se tedy vyvíjí dobře, jednotlivé epizody mají spád, postavy začínají nabírat určitou plasticitu a spolu s posledním dílem se autorům dokonce podařilo vzbudit ve mě chuť okamžitě sledovat dál. Takový účinek na mě prozatím seriál opravdu neměl. Jenže přes vzrůstající kvalitu sledovanost nadále klesá. Televizních seriálů je zkrátka příliš (nemluvě o další zábavě), a tak si každý hodně rozmyslí, jestli po několika nevydařených dílech má potřebu dávat seriálu další šanci. A bohužel, skutečnost je taková, že úvodní díly Agentů S.H.I.E.L.D.u prostě slabší byly. Sledovanost poslední epizody klesla až na 7,13 milionu diváků, rating na 2.6. Pokud by divácký zájem klesal i nadále, budeme napjatě sledovat, jestli se jej Marvel pokusí zachránit nějakou filmovou injekcí nebo jej odepíše rovnou. Takové chmurné scénáře jsou ale pořád ještě hodně daleko, tak si užívejme, dokud to jde.

V úterý bude mít seriál pauzu, ale pokud by mi zbyl čas, pokusil bych se připravit nějaký spoileroidní výhled do budoucna, nebo souhrnné retrospektivní okénko.

Naše hodnocení
7/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest