Box Office: Upíři ani druhá světová publikum do kina nelákají

Box Office: Upíři ani druhá světová publikum do kina nelákají | Fandíme filmu
Lionsgate
Duna, Godzilla a Panda dál navyšují své zisky, zatímco Abigail a Guy Ritchie velkou díru do světa neudělali.

Tento víkendy měly premiéru přinejmenším dvě zajímavé novinky: Abigail a The Ministry of Ungentlemanly Warfare. Ani jeden ze snímků se nicméně nedokázal propracovat na čelo tabulky návštěvnosti. Prvenství tak po týdnu znovu patří Občanské válce (Civil War), které na největším trhu ve Spojených státech na první příčku stačilo jen 11 milionů dolarů. Ano, takhle slabý filmový víkend je čerstvě za námi.

Problém je to ale především pro provozovatele kin. Studio A24, které Občanskou válku vyrobilo, může být spokojené. Premiéra byla pro A24 rekordní, druhý týden dál do kasičky spolehlivě přihazuje a už je z toho ve Spojených státech skoro 45 milionů. Není přitom vyloučeno, že se tuhle částku postupně podaří až zdvojnásobit. A to se stále ještě čeká na širší mezinárodní nasazení. Zatím snímek na pár trzích utržil 4,5 milionu. Náklady byly padesátimilionové, takže by se měla Občanská válka zaplatit a přinést studiu A24 dostatečně slušný zisk na to, aby podobně ambiciózní tvorbu mohlo realizovat dál.

První novinkou týdne je v žebříčku horor Abigail. Upíří baletka při premiéře dokázala z amerických diváků vytáhnout 10 milionů a z těch mezinárodních dalších 15. To není vůbec špatná bilance, ale víme, že ty opravdu úspěšné horory zvládají daleko víc. Tady se nicméně bavíme o mládeži nepřístupném kousku s osmadvacetimilionovým rozpočtem, takže už někdy během příštího víkendu bude Abigail splacená a začne studiu Universal generovat zisky.

Godzilla x Kong: Nové impérium (Godzilla x Kong: The New Empire) se promítá čtvrtým týdnem a zatím se stále drží v top trojce. Severoamerická kina přidávají do banku 9,5 milionu dolarů, zbylých 72 zemí, kde se momentálně film promítá, se složilo na dalších více než 21 milionů. To znamená, že už teď to v USA dělá 171 milionů a globálním úhrnem potom 485 milionů. Příští víkend snímek míří do Japonska a bez debat pokoří půlmiliardovou hranici. Pak už se pomalu začne blížit částka 561 milionů, což je tržba Konga: Ostrova lebek, tedy dosud nejúspěšnějšího snímku série MonsterVerse.

Jen na čtvrtou pozici to dotáhla druhá novinka víkendu, The Ministry of Ungentlemanly Warfare. Ani akční trailery, ani téma druhé světové války, ani režisér Guy Ritchie a ani Henry Cavill v hlavní roli vyšší divácký zájem vyvolat nedokázaly. Ale je možné, že studio MGM neplatí nijak silnou reklamní kampaň a počítá se s tím, že prodej vstupenek je je takový malý bonus, zatímco hlavním úkolem filmu je lákat diváky na platformu Amazon Prime Video, kde bude mít novinka premiéru ve většině světových regionů. Utrženo je něco přes 9 milionů.

Čelní pětku uzavírá kousek, o němž jste dost možná nikdy neslyšeli. Animé Spy x Family Code: White je další z řady japonských importů, které dovedou pár dní do kin lákat skalní fanoušky žánru, než se záhy zase v tichosti vypaří. Utrženo je necelých 5 milionů. Hlavní jsou ale pro snímek tržby z Japonska, kde se doteď povedlo prodat vstupenky za 40 milionů. Spolu s dalšími několika asijskými trhy to momentálně dělá více než 50 milionů USD.

Jen o kus níž končí na americkém trhu Kung Fu Panda 4. Při svém sedmém víkendu v kinosálech animák utržil v Severní Americe 4,6 milionu a ve zbytku světa dalších více než 15 milionů. Vzhledem k nedostatku konkurence zájem o rodinnou podívanou opadá jen pomalu a už je utrženo 180 milionů v USA a 480 milionů po celém světě. Podobně jako v případě Godzilly je tedy půlmiliarda v dohledu. Snímek ale klidně může vyrůst ještě o dalších sto milionů, protože konkurence v segmentu rodinné podívané prostě chybí. Panda se časem zřejmě stane třetím nejúspěšnějším postcovidovým animákem po Super Mariovi a Mimoních 2 a naváže na úspěchy předchozích dílů série.

Sedmou příčku obsadili Krotitelé duchů: Říše ledu (Ghostbusters: Frozen Empire). V Americe přidávají něco přes 4 miliony, mezinárodně dalších skoro 7. To nám dohromady dělá 103 milionů z USA a celkem 176 milionů po celé světě. Skočíme zhruba na 200 milionech, ale to je při vynaložených nákladech a výsledcích předchozích dílů prostě málo. Pokud by v dohledné době stejný tvůrčí tým připravil se stejnými herci podobně nákladný film určený opět pro kina, bylo by to velkým překvapením.

Duna: Část druhá (Dune: Part Two) už sice dorazila na domácí video, zájem o ni však nadále trvá i v multiplexech. Částečně také díky tomu, že při nevalné nabídce novinek dostala Duna opět k dispozici kina IMAX a další prémiové sály. Máme z toho víkendové téměř 3 miliony ve Spojených státech a přes 4 miliony v ostatních regionech. Dohromady se Harkonenům a Atreidům podařilo v kinosálech vytěžit koření už v hodnotě 696 milionů USD. Vzhledem k uvedení na domácím videu už bude zájem v kinech padat, ale nějakých zhruba 720 milionů by Duna 2 docílit mohla. Snad to podpoří hollywoodská studia ve výrobě dalších náročnějších celovečerních sci-fi eposů.

Na deváté pozici víkendu máme Opičího muže (Monkey Man). Sympatický malý akčňák nejvíc diváků přilákal při premiéře, od té doby zájem širší veřejnosti spíš opadá. Ve třetím víkendu nasazení už z toho bylo jen něco málo přes 2 miliony. Celkem je utrženo necelých 22 milionů z USA a dalších 5,5 milionu z dalších trhů. Kdyby to hodně dobře dopadlo, může to film dotáhnout až někam ke čtyřiceti. Což je pro malou produkci dost na to, aby po slušných recenzích Dev Patel dostal další režisérské příležitosti.

Desítku uzavírá horor První znamení: Přichází satan! (The First Omen). Promítá se třetím týdnem a tentokrát už je z toho jen 1,7 milionu. Celkem v USA necelých 18 milionů, globálně 45 milionů. Nakonec by se mohlo podařit utržit po celém světě až 60 milionů, což je tak zhruba na hraně toho, kolik je ještě únosné, aby se film s rozpočtem ve výši 32 milionů nakonec (i s uvedením na domácím videu) zaplatil.

Přímý konkurent Neposkvrněná (Immaculate) je na tom v porovnání výrazně hůře. Do dnešního dne film utržil celosvětově přes 21 milionů a už je na domácím videu, takže se kino příjmy dál zvyšovat nebudou. Ale tady to nevadí, náklady byly jen devítimilionové. A přehled končíme s japonským animákem Chlapec a volavka, který dál boduje v Číně. Film si tu připsal dalších více než 6 milionů, z Číny vytřískal už celkem téměř 104 miliony a globální úhrn přesahuje 294 milionů. Kulatá třístovka je na dosah.

Příští víkend budou největším vyzyvatelem dosavadní nabídky Challengers (Rivalové), kde je trenérka Zendaya v pasti mezi dvěma tenisty.

Titulní foto: The Ministry of Ungentlemanly Warfare

Zdroje: Deadline, Box Office Mojo, The Numbers, Luiz Fernando

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest