Poslední vlak z Hirošimy: Před Avatarem 4 chce Cameron natočit historické drama

Poslední vlak z Hirošimy: Před Avatarem 4 chce Cameron natočit historické drama | Fandíme filmu
Universal Pictures
Režisér Titanicu a Avatara si jako příští látku vybral kontroverzní historickou knihu o katastrofických událostech v Nagasaki a Hirošimě.

Z Avatara: The Way of Water se čerstvě stal třetí finančně nejúspěšnější film historie. V plném proudu jsou přípravy pokračování, kterého bychom se měli dočkat v prosinci 2024. Ačkoliv jsou už natočené některé pasáže pro Avatara 4 (konkrétně dětské party, aby herci do té doby příliš nezestárli), v rozhovoru pro Los Angeles Times režisér James Cameron prozradil, že by si rád dal před návratem ke čtyřce pauzu a pustil se do úplně jiné látky.

Konkrétně by rád natočil film o shození atomových bomb v Nagasaki a Hirošimě, na základě historické knihy The Last Train From Hiroshima: The Survivors Look Back (Poslední vlak z Hirošimi: Vzpomínky přeživšího) od Charlese R. Pellegrina. James v rozhovoru uvedl, že v době ruské agrese na Ukrajině je příběh podstatnější než kdy dřív a důrazně připomíná, co jaderné zbraně dovedou. V minulosti Cameron uváděl, že zatím neví, jak události z Nagasaki a Hirošimy zpracovat, aktuální vyjádření nám naznačuje, že na to konečně přišel. Před lety také James doplnoval, že při zpracování snímku chce vycházet z několika různých zdrojů a být historicky pokud možno co nejpřesnější. Na knihu The Last Train From Hiroshima nicméně osobně koupil práva pro zfilmování a dlouhodobě působí jako jeho hlavní zdroj.

Recenze knihy říkají, že je napsaná extrémně čtivým způsobem, Pellegrinův styl je přirovnáván k Richardu Prestonovi či Michaelu Crichtonovi. Text je kompilací dostupných informací o životě ve městech těsně před shozením bomb, o samotné detonaci a o okamžitých i dlouhodobých následcích. Velká část pozornosti se soustředí na přeživší a především pak na Tsutomua Yamaguchiho, jediného oficiálně známého člověka, který shodou okolností byl během výbuchu v obou dvou městech a v obou dvou případech přežil.

To zní určitě jako působivý materiál ke zfilmování, zároveň je ale třeba podotknout, že předloha i její autor jsou značně kontroverzní. Jen krátce po vydání byla kniha obviněna ze zásadních historických nepřesností a dokonce z citování smyšlených zdrojů. Vydavatel dílo záhy stál z prodeje. Pellegrino přiznal pochybení pouze v případě jednoho konkrétního svědectví, kdy tvrdil, že jej údajný pamětník podvedl. O několik let později vyšla kniha u jiného nakladatele v upravené verzi. Samotný Cameron dokonce do médií řekl, že se ze situace dělá umělá kauza jenom proto, že zakoupil filmařská práva. Dál je přesvědčený o tom, že je kniha z 99% historicky přesná a pouze došlo k podvedení autora a nedorozumění v médiích.

Jenže problém je v tom, že Pellegrino má dlouhodobě pochybnou pověst. Opakovaně lhal o tom, že získal na univerzitě ve Wellingtonu titul Ph.D., ačkoliv to bylo několikrát spolehlivě vyvráceno. Zaobírá se pikantními tématy jako jsou Atlantida nebo Ježíš a řada jeho děl je viněna z toho, že se v nich značně volně nakládá s fakty a upřímné závěry nahrazují líbivé spekulace. Pellegrino se ve dvou knihách zaobíral také Titanicem, spolu s Cameronem jsou přátelé a v minulosti se oba společně podíleli na dokumentu The Lost Tomb of Jesus (Ztracená Ježíšova hrobka), který většina historických odborníků (kteří se k dokumentu či související Pellegrinově knize vyjádřili) znovu kritizovala za nepřesnosti a zkreslování.

Neznamená to, že se Poslední vlak z Hirošimi nemůže stát poutavým filmem, jen si musíme dávat pozor na to, až se nás bude James Cameron snažit přesvědčit o tom, že je snímek stoprocentně historicky přesný…

Titulní foto je ilustrační, ze snímku Oppenheimer

Zdroje: LA Times, Variety, NY Times, MTV, Hollywood.com

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest