Kam až se v žebříčku tržeb vyšplhal Iron Man 3

Kam až se v žebříčku tržeb vyšplhal Iron Man 3 | Fandíme filmu
Marvel Studios
Dotáhl to nakonec Robert Downey Jr. coby Tony Stark do bájné "all time box office" Top5?

Ano, nakonec se Železňák do pětice nejvýdělečnějších filmů všech dob dokobrtal, ač na čtvrtou pozici může už teď zapomenout. Epické zakončení ságy o Harrym Potterovi zcela jistě nepřekoná, neboť mu stále chybí skoro $200 milionů, což je nereálná meta. Sympatický kouzelník z Bradavic měl za sebou přece jenom krkolomnější filmové a literární patálie, když jej více podržely neamerické trhy. Ve Spojených státech jsou výsledky obou zmíněný snímků téměř totožné. Nicméně v případě Iron Mana 3 se bezesporu jedná o fantastický úspěch, který v Marvelu asi pořádně oslavili. Měli k tomu více než 1,14 miliardy důvodů. Mohutná kampaň se vyplatila, režisér a scenárista Shane Black uspěl a Robert Downey Jr. opětovně potvrdil, že on je jedničkou v Marvel Universe. O miliardě se sice nahlas šuškalo už před premiérou, ale až mohutný a drtivý nástup comicsového hrdiny dal za pravdu všem, kteří Tonymu Starkovi věřili. Odměnou je "all time box office" Top5.

Při bližším pohledu na Iron Manova čísla se ukáže, že film ještě neproniknul do elitní dvacítky v žebříčku amerických tržeb, když v tuto chvíli má na svém kontě $367 milionů jen z USA. Stane se tomu tak v nejbližších dnech, ale pravděpodobně nepřekoná například prvního Spider-Mana, Hunger Games či Toy Story 3. Zde, ostatně jako skoro všude v dlouhodobějším horizontu, dominuje trio Avatar ($761 mi.), Titanic ($659 mil.) a Avengers ($623 mil.). Na druhou stranu předchozí Starkova dobrodružství překonána byla, neboť Američané investovali do návštěvy kina v případě jedničky $318 mega, respektive $312 melounů pokud jde o dvojku.

Z celosvětového (worldwide) hlediska žebříčku bezpečně vládne zmiňovaný Avatar režiséra Jamese Camerona, jehož pohádkový výsledek $2,78 miliardy se bude překonávat jen obtížně. Navíc si to kanadský rodák pojistil legendárním Titanicem, romantickým velkofilmem z roku 1997, který namodralé environmentální agitce z Pandory kryje záda s výsledkem $2,19 miliardy. Až na třetím místě se krčí hvězdná squadra hrdinů Avengers. Pecka Josse Whedona ukořistila $1,51 miliardy, přičemž 41,2% z této sumy pochází z kapes amerických filmových fandů. Jen pro srovnání: Avatar 27,3%; Titanic 30,1%; Harry Potter a Relikvie smrti - druhá část 28,4%; třetí Iron Man 32,2%. Čtvrté místo pak náleží zakončení potterovské série, jež se honosí výsledkem $1,34 miliardy. Potter byl nesmírně silnou značkou, vždyť všech osm filmů dohromady vydělalo po celém světě více než $7,72 miliardy (průměr na díl je $965,4 mega). Oproti tomu iron-manovská trilogie má na kontě $2,35 miliardy při průměru $783 milionů na díl.

A koho superhrdina z Marvelu čerstvě překonal? Nechal pod sebou například Transformers 3 (6), všechny tři části Pána prstenů (Návrat krále na 7. místě), nejnovější bondovku Skyfall (8), Nolanovu hitovku Temný rytíř povstal (9) či Verbinskiho Piráty z Karibiku s podtitulem Truhla mrtvého muže (10). Nezbývá nic jiného než pogratulovat! Dobrá práce.

Iron Man 3

03.05.2013 | USA, Čína
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest