Hollywood přestává rozhazovat

Hollywood přestává rozhazovat | Fandíme filmu
Studia začínají přemýšlet, zda jsou čtvrtmiliardové rozpočty opodstatněné. Doplatí na novou opatrnost Lone Ranger s Johnnym Deppem?

Filmové rozpočty v poslední době neuvěřitelným způsobem bobtnají. Jenom letos jsme viděli tři filmy za čtvrt miliardy (Na vlásku, Piráti z Karibiku 4, Harry Potter 8) a tři filmy za 200 milionů (Auta 2, Transformers 3, Green Lantern). O filmech kolem sto padesáti milionů ani nemluvě. A kolik stojí propagace? U tříáčkových projektů se klidně může vyšplhat na dalších 100 milionů dolarů. Ještě před pár lety něco nemyslitelného nebo přinejmenším výjimečného, poslední dobou běžná praxe. Teď to vypadá, že celosvětová ekonomická nestabilita a klesající návštěvnost kin pomalu vrací filmovým studiím rozum.

Nic jiného jim také nezbývá. Aby se čtvrtmiliardový cvalík zaplatil, musí pár set milionů vydělat v amerických kinech a v ideálním případě uspět i celosvětově, aby se investoři nemuseli modlit za masivní prodej DVD a televizních práv. Ale některé filmy na to prostě nemají. Opět budeme uvádět letošní příklady. X-Men: První třída: Rozpočet 160 milionů, tržby jen o málo vyšší než dvojnásobek. Při masivní kampani Foxové jistě čekali od zajeté značky lepší výsledky. Rango stál 135 milionů, utržil 240. Auta 2 přišla na 200 milionů a utržila prozatím nějakých 440. Možná to na první pohled nevypadá špatně, ale propagace mohla klidně stát další stovku a především jde o jeden z nejhorších výsledků jinak veleúspěšného studia Pixar. Zdaleka největší ostudu ale udělal Green Lantern. I s propagací dle zákulisních drbů vyšel na 300 milionů a zatím utržil trapných 160! (I když je pravda, že v řadě zemí teprve bude mít premiéru).

Podobné scénáře samozřejmě nechce žádný investor napodobit, a tak jakmile chybí pro libovolný projekt dostatek důvěry, neštítí se poslední dobou studia zatáhnout ruční brzdu. V poměrně krátkém časovém úseku tak postupně zařvalo hned několik vysokorozpočtových spektáklů: Del Torovo At the mountains of madness, Temná věž - několikadílná adaptace románové série Stephena Kinga nebo Southpaw - boxerské drama s Eminemem v hlavní roli (i když tam ten rozpočet asi tak kolosální nebyl). A teď je v ohrožení i Lone Ranger, na kterém si můžeme hezky ilustrovat, jak takový potrat blockbusteru může vypadat v praxi.

 

Kdo je Lone Ranger a co se mu stalo?

Že nemáte páru, co je to za film? Lone Ranger (Osamělý ranger) je westernový hrdina rozhlasových her, televizního seriálu, animáků či řady knih - zkrátka americká popkulturní veličina jak má být. Teď ho moderním divákům chtěli představit Jerry Bruckheimer, Gore Verbinski a Johnny Depp. Neboli trio, které společně či zvlášť vydělalo studiu Disney miliardy dolarů (Tak například v top desítce nejvýdělečnějších filmů všech dob má Disney čtyři filmy a Depp hrál ve třech z nich). Jak je možné, že právě megaúspěšné trio by mohlo přijít o svůj vysněný projekt?

Důvod první, stálo to moc. Některé zdroje hovoří dokonce o rozpočtu ve výši 275 milionů dolarů. Štáb sice údajně srazil rozpočet na 232 milionů, ale studiu to pořád přišlo moc. Mimochodem, slušnou část závratné sumy spolkne Deppova gáže - podle Slashfilmu Depp doposud vydělal na Pirátech z Karibiku nějakých 350 milionů, to máme circa 86 milionů na film (Problematiku samozřejmě zjednodušujeme - Depp měl kromě pevného platu především slušná procenta ze zisku) a tentokrát jistě nebude jeho plat až tak výrazně nižší. Ale doposud se Disneymu investice pokaždé vyplatila, proč neriskovat tentokrát? Jsou tu totiž i další problémy...

Důvod druhý, westerny netáhnou. Možná to tak na první pohled nevypadá, Opravdová kuráž bratří Coenů si na přelomu roku vedla více než dobře, ale to byla čestná výjimka, jinak je žánr léta mrtvý. Dobrým příkladem budiž Kovbojové a vetřelci. Přes účast řady hvězd a slušnou reklamní kampaň zatím výdělky zůstávají daleko za očekáváním studia Universal. Lone Ranger sice měl prérii a saloony špikovat pořádnou porcí nadsázky a humoru, ale stejně se Disney jeho nízko zavěšených kolťáků možná nakonec zalekl. (Perlička: Nejvýdělečnější western všech dob, Tanec s vlky, vydělal jen o pár milionů víc, než by vyšlo natočení Lone Rangera a jeho propagace).

Důvod třetí, špatné načasování, alias prachy chybí i jinde. Lone Ranger měl tu smůlu, že jeho natáčení ještě nezačalo (v plánu byl říjen). Disney má totiž momentálně roztočené dva neuvěřitelně drahé spektákly, na které mu podle všeho nestačí penězovody. Raimiho verze Čaroděje ze země Oz přijde na nějakých 200 milionů, sci-fi John Carter, pán Marsu se kvůli přetáčkám možná vyšplhá na rovných 300! Nemluvě o tom, že Pixar také netočí zadarmo a příští rok by se měl předvést s novinkou Brave. A platit čtyři velkorozpočtovky najednou pro Disneyho evidentně není legrace. Čtvrtí Piráti sice do kasičky přispěli hezky, ale Auta 2 zaostávají za očekávním, loňský Tron či Na vlásku se také nijak zvlášť nepředvedli a ani budoucnost není nijak růžová. Obnovená premiéra Lvího krále ve 3D vydělá nějaké drobné, nad novými Muppets visí velký otazník a zmiňovaný John Carter může být docela klidně slušné fiasko. První slušné prachy tak může Disney docela klidně vydělat až za rok v létě díky Avengers.

 

Co bude dál?

Chvíli to vypadalo, že by s Lone Rangerem mohl být definitivní konec, ale všechny strany už do projektu vložily příliš mnoho času a energie, a tak se hledají cesty, jakým způsobem by se dalo pokračovat. Rozpočet musí být bezpodmínečně stlačen někam k dvěma stům milionům, natáčet se bude kvůli daňovým úlevám v Novém Mexiku a je docela možné, že se říjnová první klapka odsune na dobu, kdy bude mít Disney v prasátku víc peněz nazbyt. V nejhorším případě by se myšáci pokusili projekt přeprodat jinému studiu. Celá situace ale prý nic nemění na tom, že Disney bude dál do kin posílat především mnohamilionové sepktákly. Akorát by jich do budoucna mohlo být menší množství (a snad i pečlivěji vybírané?).

Zdá se tedy, že se studia pomalu ale jistě začínají problém přemrštěných rozpočtů zabývat. Možná řešení jsou v zásadě taková, jak jsme je nastínili výše: Některá studia se na ambiciozní, leč riskantní, projekty (Temná věž) vykašlou úplně a budou hrát víc na jistotu. Jiná se budou snažit osekat náklady a zlepšit načasování (Lone Ranger). Když to řeknu hodně cynicky, čekejte větší množství sequelů k prověřeným sériím, šetření na rozpočtech a možná i lehce menší množství blockbusterů (ve vzdálené budoucnosti, nejbližší roky jsou už rozplánované). Úplně však o velkofilmy přijdeme jen těžko, protože přes všechna rizika představují pořád ještě největší šanci na rychlou a vydatnou finanční injekci, která naráz přinese takové výsledky, na jaké se několik menších filmů pachtí v průběhu celého roku.  

Zdroje: Deadline, Variety, Box Office Mojo

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest