Bitevní loď: Velké preview

Bitevní loď: Velké preview | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Všechno co víme o akčním sci-fi Petera Berga, natáčeném podle společenské hry Lodě (Battleship).

Američani jsou blázni. Když jim došly knihy, komiksy, staré filmy, hračky a atrakce v Disneylandu, začali „adaptovat“ společenské hry. V různých fázích vývoje jsou filmy podle Monopolů či karetního Magicu, ale dnes se budeme bavit o Lodích (Battleship), protože k nim studio Universal vydalo zbrusu nový teaser trailer (na konci článku). A pokud jste doposud měli za to, že Lodě se hrají s tužkou a čtverečkovaným papírem, pak vězte, že se opravdu dají sehnat i v podobě sériově vyráběné deskové hry. A Universal podle ní připravuje akční sci-fi s rozpočtem 200 milionů dolarů.

Filmy chystané podle společenských her:

Monopoly - Světovou obdobu Dostihů a sázek asi netřeba dlouze představovat. Proslýchalo se, že by "adaptaci" měl natočit Ridely Scott, ale nic dalšího se o filmu neví.

Clue - Hra na detektivy, která byla poměrně úspěšně zfilmována už v roce 1985. Teď se mluví o tom, že film měl do kin v roce 2013 přinést režisér Pirátů z Karibiku Gore Verbinski.

Candy Land - Jednoduchá hra pro děti s kostkou, figurkami a kartičkami, která se odehrává v pohádkovém království z cukru. Do podobného kouzelného světa by měly zavítat i postavy filmu, který připravuje Kevin Lima, režisér Kouzelné romance.

Ouija board - Ouija board je destička popsaná písmenky, pomocí které může uživatel údajně komunikovat se záhrobím, či démony. Určitě ji znáte z nějakého hororu. Teď na film s kouzelnou destičkou mají licenci Platinum Dunes Michala Baye - společnost odpovědná za remakeování hororů jako Pátek třináctého či Noční můra v Elm Street. Takže nás zkrátka čeká duchařský horor.

Magic The Gathering - Hodně zjednodušeně řečeno jde o karetní verzi Dračího doupěte - kouzla, souboje, příšery. A spousta odvozených knížek a komiksů, které léta pomáhají dotvářet příběhové pozadí. Z našeho seznamu tedy nejlogičtější kandidát k adaptaci. O filmu se neví nic bližšího, práva koupilo studio Universal. 

Ale abychom jenom nerýpali, natáčení filmu dostal na starost talentovaný Peter Berg, který sice naposledy natočil nikterak světoborného Hancocka, ale to nemění nic na tom, že akční scény mu jdou výborně. A těch bude v Bitevní lodi (tak se film bude jmenovat u nás) podle všeho dost a dost – oficiální prohlášení hovoří o „masivním námořním dobrodružství na vodě i ve vzduchu, ve kterém naše planeta bojuje o přežití se silnějším nepřítelem“. Scénář dostali nastarost bratři Hoeberovi, kteří mají na svědomí třeba Red s Brucem Willisem.

Oním silnějším nepřítelem by měli být mimozemšťané známí jako „Regenti“ (The Regents), kteří na rozdíl od mnoha podobných filmů nepřicházejí na Zemi s cílem vyhladit lidstvo. Ve skutečnosti se tu pouze snaží vybudovat uprostřed oceánu zdroj energie a ke konfliktu dojde teprve tehdy, když na ně americké námořnictvo čirou náhodou narazí. Přičemž by nám film měl prezentovat obě strany příběhu - jak lidskou, tak mimozemskou.

Nepříliš výrazné obsazení

Divákům pak bude děj prezentován očima Alexe Hoopera, mladého mariňáka, který má problémy s respektováním autorit a vůbec žije svůj život tak, jako by byl pořád ještě někde na středoškolské party. Ale potom, co jeho jednotka narazila při rutinní misi na plavidlo Regentů, bude muset Alex hodně rychle dospět. Hlavní role se zhostí Taylor Kitsch, známý především jako Gambit z X-Men Origins:
Wolverine.

Alexovu snoubenku Sam si zahraje Brooklyn Decker, jež si zatím vybavíte asi jen ze Sandlerovy letošní komedie Zkus mě rozesmát. Ale o jejích perfektních mírách jste možná slyšeli už dávno před tím, než se ze světa modelingu začala přesouvat k filmu. Podle všeho bude mít v Bitevní lodi opět především vizuální úlohu. Jejího otce a Alexova šéfa, admirála Shanea, si zahraje asi nejslavnější herec na palubě, Liam Neeson. Podle toho, co jsme mohli vidět v traileru, můžeme čekat vůdce s ocelovou pěstí, ale srdcem na pravém místě. A aby byla rodina kompletní, Samova bratra, striktního důstojníka, kterého si Alex idealizuje, si zahraje Alexander Skarsgard, známý především ze seriálu True Blood.

Ve vedlejších rolích uvidíme mimo jiné řadu dětských herců (Takže nás čeká citové vydírání skrz děcka v ohrožení?), ale třeba také Petera MacNicola, Bergova kamaráda ještě z dob Nemocnice Chicago Hope. Dále se v Bitevní lodi objeví například Josh Pence (v Social Network hrál společně s Arnie Hammerem dvojčata Winklevossovi a teď ho čeká role mladého Ra's Al Ghula v The Dark Knight Rises) anebo zpěvačka Rihanna, která si ve filmu zahrála vůbec poprvé. Její fotky v kostýmu „výzbrojové analytičky“ si můžete prohlédnout v naší galerii.

 

Produkce

Na snímku se začalo pracovat loni, postupně se točilo na Havaji a v Texasu a momentálně jsou v plném proudu přetáčky, které filmoví novináři interpretují různým způsobem. Podle jedněch jde o jasný důkaz toho, že film nefunguje a musí se na poslední chvíli zachraňovat. Podle jiných (informovanějších?) plán s dotáčkami vždycky počítal a kromě nutných úprav se jedná také o přípravu alternativních konců (Těžko říct, k čemu tvůrci potřebují několik různých konců. Nejsou si zatím jistí, kudy se vydá pokračování?) Pravdu se asi nikdy nedozvíme, budeme ji moct toliko odhadovat z konečného výsledku.

Pravdou ale je, že napříč internetem Bojová loď zatím mnoho důvěry nevzbuzuje. Filmů s obřími mimozemskými stroji vzniká v poslední době poměrně hodně (Světová invaze, Transformers, Skyline, District 9, Kovbojové a vetřelci) a konkrétně tenhle nemá asi nic, čím by se dokázal dopředu odlišit. Zvlášť když reklamní kampaň začíná poměrně opatrně – zatím jsme viděli pouze nic neříkající plakát a poměrně slušný teaser, který v rockovém tempu představuje hlavní postavy a ukazuje první setkání s mimozemskými loděmi.

Jejich stroje sice vůbec nevypadají špatně, ale zatím opravdu nejde o nic, co bychom v posledních letech neviděli hned několikrát. Snad se tedy Universal osmělí a nechá zelené mužíčky z jejich plechovek vystoupit. V tomhle filmu pochází vetřelci z planety podobné té naší a mají být vytvořeni kombinací živých herců s digitálními triky. Ale film čeká ještě skoro rok postprodukce (premiéru má 18. května 2012), takže na mimozemšťany je zatím čas. Potom už víme akorát to, že vesmírné lodě nemají být nijak přehnaně hypermoderní: Jakmile jednou přistanou na Zemi, ztrácejí schopnost létat v atmosféře a jejich výzbroj se velmi podobá té naší. Čili žádné lasery, ale staré dobré balistické střely a relativně férová bitva.

 

Může se tohle šílenství vůbec zaplatit?

A překvapivá zpráva na závěr, film není připravován ve 3D. Což je vzhledem k dnešním trendům a gigantickému rozpočtu poměrně nečekané – Universal jistě bude chtít svoje peníze zpátky. Takže je docela dobře možné, že nakonec ještě objedná postkonverzi. Malé ujasnění na závěr: Má film vlastně nějakou spojitost se stejnojmennou hrou? V traileru se objevují dvě. V jednu chvíli je bojiště vidět z velkého nadhledu (jako hrací plocha hry) a střely mimozemšťanů připomínají herní kolíčky, se kterými se v deskové verzi Lodí označují zásahy. Nákup licence se zkrátka vyplatil ;-)

 

Bitevní loď: teaser trailer

 

Galerie: 4

Bitevní loď: Velké preview | Fandíme filmu Bitevní loď: Velké preview | Fandíme filmu Bitevní loď: Velké preview | Fandíme filmu Bitevní loď: Velké preview | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest