Mocný vládce Oz: Pokračování je na cestě

Mocný vládce Oz: Pokračování je na cestě | Fandíme filmu
Vrátí se Sam Raimi? A jak na úspěch Disneyho zareaguje Warner, který má práva na legendární muzikál z roku 1939?

Mocného vládce Oz jsme v naší recenzi označili za slušnou pohádku pro celou rodinu, která náročnější diváky oslní asi jen těžko, nicméně rodinky se do kin jen hrnou. Po prvním víkendu už má nejnovější variace na slavný román Franka Bauma na kontě krásných 150 milionů dolarů, a tak Disney nelení, a chystá pokračování.

Scénář už teď píše Mitchell Kapner, spoluautor prvního dílu, který na sebe do té doby upozornil především snímky Můj soused zabiják a Romeo musí zemřít. Stejně tak jsou smluvně vázáni k návratu všichni herci. Kdo se však nejspíš nevrátí, je Sam Raimi. Ten v jednom z rozhovorů uvedl, že příběh připravil tak, aby bylo v případě zájmu možné navázat pokračováním, ale sám o režírování dvojky neuvažuje. Nicméně to vypadá, že zatím vůbec nemluvil s Kapnerem, takže je klidně možné, že mu Disney scénář v budoucnu nabídne a Raimi změní názor.

A co od pokračování můžeme čekat? Baumovy knížky jsou už dnes sice volným dílem a kdokoliv s nimi může nakládat dle libosti, avšak Disney si musí dávat pozor na to, aby si, byť nechtěně, nevypůjčil cokoliv z Čaroděje ze země Oz z roku 1939, na kterého má práva Warner. Proto se v Disneyho filmu nemohly objevit například rubínové střevíčky, ve kterých se v roce 39 procházela Judy Garland, čarodějnice musela být vyvedena v jiném odstínu zelené a jinak muselo vypadat i Smaragdové město. Při natáčení prý dokonce byli přítomní právníci, kteří pečlivě hlídali, aby filmaři omylem něco „neokopírovali“. Stejně tak se musí jakékoliv pokračování odehrávat ve dvacetileté mezeře mezi Mocným Vládcem Oz a Čarodějem ze země Oz a určitě se v něm prý neobjeví Dorotka.

Zajímavá je také skutečnost, že těsně před tím, než začal Disney připravovat svého Mocného vládce Oz, uvažoval Warner hned o třech různých ozovských projektech: V plánu bylo pokračování muzikálu s názvem Oz: Návrat do Smaragdového města, ve kterém měla s novým zlem bojovat Dorotčina vnučka. Produkční společnost Drew Barrymore připravovala moderní adaptaci příběhu a velkofilmový remake chystal také Guillermo Del Toro, který potom, co se vzdal natáčení Hobita, hledal nějakou příhodnou zakázku. Projekt napsaný scenáristou čtvrtého Shreka, se nakonec dostal až před Alana Horna, tehdejšího šéfa Warneru, nicméně studio se tehdy zaleklo možného pošpinění odkazu klasického filmu z roku 39 a čerstvě chystaného konkurenčního projektu studia Disney a z natáčení sešlo. Pikantní je, že Horn krátce na to Warner opustil, byl zaměstnán v Disneym a dohlížel právě na dokončení Mocného vládce Oz.

To že se Warner nechal Disneym předběhnout ještě neznamená, že na Oze zapomene úplně. Jednak počítá s vydáním nové 3D verze klasického filmu na Blu-ray, které se sveze jak s Disneyho aktuálním filmem, tak se 75. výročím vydání původního muzikálu. A potom filmové plátno není jediným místem kde se dá úspěšná značka podojit. Warner momentálně obchází kabelové televize se seriálem nazvaným Červená cihlová cesta (Red Brick Road), který pojednával o alternativní realitě, ve které se Dorotka nevydala po žluté, ale po červené cestě a zemi Oz vládne zlá královna. Výsledkem by měl být fantasy seriál ve stylu Hry o trůny. Do budoucna samozřejmě není vyloučeno, že by se Warner pokusil i o konkurenční celovečerní film.

Co vy na to milí čtenáři? Už jste viděli Mocného vládce Oz? A byli byste na některý z výše uvedených námětů zvědaví? Já osobně bych možná zkusil seriál, nebo nerealizovaný film Guillerma del Tora, zbytek mě nechává absolutně chladným. Raimi ať se radší pustí do slibované Armády temnot 2.

Zdroje: Variety, Bleeding Cool, E Online, LA Times

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest