Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview

Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 31 obrázků
Premiéra posledního dílu se kvapem blíží. Je na čase si připomenout, na co se můžeme těšit. Informace, trailery, obrázky.

Harry Potter a kámen mudrců poprvé vyšel v Británii v létě roku 1997, u nás pak v roce 2000. Definitivního konce se sága dočkala právě teď, když do kin po celém světě vstupuje poslední díl filmové adaptace. To je neuvěřitelně dlouhá doba, kterou fanoušci s čarodějnickým učněm strávili. Jsou mezi nimi (nebo dokonce mezi vámi, milí čtenáři) tací, kteří si dost možná už ani nevzpomenou na nějaký rok svého života, kdy by nevyšla nějaká potterovská kniha nebo film. A teď bude definitivní konec. Režisér David Yates by si tedy měl dát setsakra záležet, aby zástupy malých (i velkých) čarodějů nezklamal. Jaké k tomu má předpoklady?

Harry Potter v číslech:

V Kinech Harry doposud utržil téměř 6,4 miliardy dolarů a je tak v tuto chvíli nejvýdělečnější filmovou sérií všech dob. I James Bond se svými dvaadvaceti filmy utržil "pouhých" 5,1 miliardy

Videoher s Harry Potterem se prodalo přes 40 milionů kusů, za více než miliardu dolarů.

Knižní série byla přeložena do 69 jazyků a celosvětově se prodalo přes 400 milionů výtisků.

Danielu Radcliffovi je pouhých 21 let a jenom loni vydělal 25 milionů dolarů a zbytek hlavní trojky je na tom je o chlup hůře.

Potterovská sága do Prince dvojí krve v kínech utržila více než 5,4 miliardy dolarů (další zajímavá čísla najdete v našem informačním boxíku) a tak se Warner Bross. rozhodli poslední film rozdělit na dvě části, aby značku těsně před koncem ještě trošku podojili. Rozhodnutí samozřejmě vzbudilo značně rozporuplné reakce, ale ve výsledku s sebou přineslo kromě negativ také řadu pozitiv.

Na jednu stranu jsme díky půlení dostali poměrně utahané Relikvie Smrti část 1, které, už z podstaty věci, neměly ani žádný pořádný konec. Na stranu druhou, ortodoxní fanoušci knížek jsou asi rádi, že se do dvojnásobné stopaže se z předlohy podařilo přenést maximum podrobností. Většinového diváka detailní pohled na stanování v lese sice spíš nudil, ale to vem čert. Díky tomu, že jsme si ho odbyli už v první polovině nás teď čekají dvě hodiny nonstop akce, odhalení a vrcholných momentů obecně v polovině druhé.

 

Změny oproti předloze a 3D

(Následující odstavce obsahují spoilery, které by však neměly nijak zaskočit čtenáře knih)

První díl finále skončil Dobbyho smrtí a druhý na tom samém místě bez okolků naváže. Jak sami můžete vidět v jednom z našich videí na konci článku (Harry Potter a Relikvie smrti část 2.: Úvodní scéna), po skřítkově pohřbu Harryho parta vyzpovídá výrobce hůlek pana Olivandera, a pak už nás čeká horská dráha u Gringotů a vše bude pomalu směřovat k závěrečné bitvě o Bradavice.

Ta je podle všeho řádně drsná, až krvavá, rozhodně se nemusíme bát, že by Yates bral na děti větší ohledy, než je nezbytně nutné. Válka zkrátka bolí. Čtenáři knihy samozřejmě vědí, jaká bolestivá úmrtí budeme muset spolu s hrdiny protrpět, ale co se oproti předloze liší, je skon profesora Snapea. Scenáristovi Stevovi Klovesovi zřejmě původní scéna z knihy připada poněkud uspěchaná, a tak ji se svolením J. K. Rowlingové lehce poupravil. Problém je, že Kloves změnu popsal mexickému filmovému magazínu, a část jeho vyjádření se tak ztratila v překladu. Každopádně se Snapeova smrt přesune z chroptící chýše někam jinam. A to buď do jakéhosi doku nebo snad domu z kříštálu (Krkolomný anglický překlad: We made a crystal house, and you can see what happens in the boat house from there). Věřme, že změna bude k lepšímu, protože je pravda, že v knížce Snapeova smrt byla vážně tak trochu nedotažená.

Příčinou většiny úmrtí bude ale závěrečná bitva o Bradavice, která, podle toho co jsme viděli v trailerech, bude opravdu spektakulární. Zájemci si ji navíc budou moc vychutnat ve třech rozměrech (v tom případě samozřejmě ale pouze v dabingu, viz náš starší článek). Původně měla být do 3D převedená už první část Relikvií smrti, ale konverze nebyla včas hotová a Warneři moudře usoudili, že po ostudě se Soubojem Titánů už raději žádnou další polovičatou práci do kin posílat nebudou. U druhé části se vše stihlo a podle zahraničních ohlasů je Harry ve třech rozměrech naprosto v pořádku. Neoslní, ale ani neurazí.

 

Kontroverzní epilog

Další ohlas vzbudil závěrečný epilog. Ten se totiž odehrává 19 let po hlavních událostech a bylo tak otázkou, jakým způsobem se tvůrčí štáb vypořádá s věkem hlavních představitelů. Nakonec zvolili cestu intenzivního make-upu a fanoušci je za to nepochválili (viz fotky v galerii). Podle mnohých namaskovaní herci vypadají mnohem starší, než by podle předlohy měli. Scéna se ostatně přetáčela – údajně kvůli nespokojenosti s výsledkem, ale kdo ví, jestli na tvůrce nezapůsobila právě fanouškovská kritika – takže jestli budou herci nakonec vypadat tak jako na fotkách, není úplně stoprocentní. 

U nás si film odbyde premiéru ve čtvrtek, ale řada zahraničních novinářů už film viděla a doposud sklízí jenom ty nejlepší ohlasy. Chybičky se samozřejmě najdou, ale v jádru by se mělo jednat o důstojné zakončení desetiletého filmového putování. Na rottentomatoes.com má poslední Harry zatím krásných 100% (to znamená, že sto procent profesionálních filmových kritiků, kteří se průzkumu účastní, dalo snímku palec nahoru). Ostatně, působivou atmofséfu můžete nasát z následující sbírky videí a obrázků.

 

Co bude dál?

Ve čtvrtek zazvoní zvonec a pohádky bude konec. Nebo ne? Už dřív jsme vás informovali o chystaném projektu Pottermore. Nyní už je potvrzené, že stránka bude sloužit především k tomu, aby přinášela jakýsi rozšířený čtenářský zážitek. Zájemci budou moct nakupovat ebooky a audioknihy, při čtení „následovat Harrryho“, sdružovat se do čarodějnických kolejí, učit se kouzlům, komunikovat s ostatními fanoušky a především hledat dodatečné informace ve zbrusu nové encyklopedii, která by měla čítat zhruba 18 tisíc slov. Pro představu – Kámen mudrců měl něco přes 76 tisíc slov. V naší galerii si můžete prohlédnout, jak bude Pottermore po otevření vypadat a víc vám k projektu řekne sama J. K. Rowlingová. Její videoblog si můžete pustit buď přímo pod článkem, nebo na serveru videacesky.cz, kde ho pro fanoušky přeložil náš bývalý kolega z Gorilly BugHer0.

Kromě Pottermore nás samozřejmě ještě čeká vydání posledního filmu na DVD / Blu-ray a pak určitě nějaká ta ultimátní kolekce se všemi díly v jednom balení a hromadou bonusů navrch. Pokud jste o tom doposud neslyšeli tak navíc vězte, že všechny filmy postupně vycházejí také v extended verzích, které jsou rozšířene o pár minutek záběrů navíc.

A pokud by vám to bylo málo, můžete si zaletět na Floridu a užít si v zábavním parku Harryho Pottera. Jestli vám připadá málo autentický, můžete si ještě počkat do příštího jara, kdy bude běžným smrtelníkům zpřístupněno britské studio Leavesden, kde se Harry natáčel. Zájemci si budou moci zaplatit tříhodinovou prohlídku, během které navštíví velkou síň, Brumbálovu pracovnu a další místa.

Kdyby ani to nestačilo, nakladatelé a filmová studia se vždycky budou snažit snažit zaplnit díru na trhu fantastických ság pro mladé čtenáře. Ve filmovém světě nás v nejbližší době čeká především další díl Stmívání, pokračování Percyho Jacksona anebo zbrusu nové Hunger Games, které nevypadají vůbec špatně.  

 

Harry Potter a relikvie smrti 2: Trailer 1

 

Harry Potter a Relikvie smrti 2: Trailer 2

 

Harry Potter a Relikvie smrti 2: Featurette

 

Harry Potter a Relikvie smrti 2: Ústřední trio točí svou poslední scénu

 

Harry Potter a Relikvie smrti 2: Úvodní scéna

 

J. K. Rowling představuje Pottermore

 

Harry Potter a Relikvie smrti 2: 9 klipů

 

Galerie: 32

Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu Harry Potter a relikvie smrti 2: Velké preview | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest