Pinocchio: Čekají nás 3 konkurenční filmy o dřevěné loutce

Pinocchio: Čekají nás 3 konkurenční filmy o dřevěné loutce | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Guillermo del Toro, Tim Burton a Shawn Levy se pustí do tří různých verzí známé pohádky. Daniel Radcliffe jako Pinocchio, Robert Downey Jr. jako Geppetto.

Podobně jako se ale třeba nedávno připravovaly hned tři různé Sněhurky, jsou na obzoru hned tři příběhy o Pinocchiovi (nebo přesněji řečeno tři příběhy s řezbářem Geppettem). Jednu verzi chystá Guillermo del Toro, do druhé by chtěl Warner uvrtat Tima Burtona a Shawn Levy by měl pro Fox připravit podivný prequel. Nejdál je zatím ručně animovaný Pinocchio Guillerma del Tora, a tak největší prostor budeme věnovat právě jemu.

 

Animovaný Pinocchio Guillerma del Tora

V roce 2002 vyšel Pinocchio Carla Collodiho ve vydání se svébytnými ilustracemi Grise Grimlyho. Roztomile pokřivené kresbičky připomínaly obrázky nebo animáky Tima Burtona, popřípadě třeba filmovou Koralínu. V roce 2006 projevil Guillermo del Toro o látku zájem, jenže nakonec místo Pinocchia zfilmoval Panův labyrint, a pak se další projekty jen hrnuly a na dřeváčka nebyl čas. Del Toro však nikdy o projekt neztratil zájem úplně, a tak zhruba před dvěma lety začal Pinocchia chystat jako producent.

Film měl být už od počátku klasicky ručně animovaný, loutkový film ala Burtonova Mrtvá nevěsta, a tak bylo jednině dobře, že měl film spolurežírovat Mark Gustafson, který byl režisérem animace Fantastického pana Lišáka nebo formelínové části Harolda a Kumara 3. Původně se měl spolu s Gustafsonem filmu ujmout již zmiňovaný Gris Grimly, ale nakonec bude spolurežírovat sám del Toro a Grimley se bude podílet pouze na vizuální podobě, která však po Guilermově užším zapojení do vývoje bude mírně pozměněna, a tak obrázky, které můžete okolo vidět, neberte jako definitivní vizuální podobu filmu. 

O rozpohybování postaviček se postará britská společnost McKinnon and Saunders, která pracovala už na Fantastickém panu Lišákovi, Mrtvé nevěstě Tima Burtona nebo Frankenweeniem. Scénář napsal del Toro společně s Matthew Robbinsem, se kterým už v minulosti spolupracoval na filmech Mimic nebo Nebojte se tmy. Momentálně se pracuje na posledních úpravách, del Toro dokončuje postprodukci sci-fi Pacific Rim, a tak by se animovat mohlo hypoteticky už v létě příštího roku, s tím, že už v lednu by chtěl del Toro začít s natáčením dabingu.

Obsazení nikoho z herců zatím není definitivní, nicméně do role řezbáře Geppetta del Toro touží obsadit Toma Waitse, Lišáka by měl namluvit Christopher Walken, Ron Perlman má slíbenou roli Mangiafuoca a zájem o projekt projevil také Daniel Radcliffe, který dost možná usiluje o roli Pinocchia. Pokud vše vyjde, tak jak má, hudbu by měl složit Nick Cave, kterého projekt zajímá, ale ještě neví, jestli bude mít na spolupráci s del Torem dost času.

Film bude zaměřený na výrazně starší diváky, než známá Disneyho verze, máme čekat podstatně drsnější podání, bližší Collodiho předloze. Pinocchio nebude naivní dobračisko, nýbrž zlobivý drzoun, který své srdce ze zlata ukrývá pěkně hluboko. Děj se bude odehrávat v Itálii mezi dvěma světovými válkami, kdy se „každý kromě loutek choval jak loutka“. Film by měl být trojrozměrný (což je zvláštní, vzhledem ke skutečnosti, že del Toro 3D příliš nemusí) a premiéra je předběžně naplánovaná na rok 2014.

 

Konkurenční Pinochciové

Hranou verzi pohádky plánuje studio Warner, pro které první verzi scénáře napsal šikovný Bryan Fuller (Star Trek: Voyager, Pushing Dasies, první řada Heroes) a aktuálně po něm text upravuje neméně nadaná Jane Goldman (Kick-Ass, Hvězdný prach, Žena v černém, X-Men: První třída, X-Men: Days of Future Past). Warner chce připravit film zhruba ve stylu nedávné Alenky v říši divů, a tak není divu, že se snaží k režírování přesvědčit přímo Tima Burtona. Do role Gepppetta by měl být v ideálním případě obsazen Robert Downey Jr., se kterým Jane Goldman konzultuje úpravy scénáře, aby byla větší šance, že na roli kývne. Dá se tak předpokládat, že při obsazení hvězdy Downeyho kalibru se s Geppettem počítá jako s hlavní postavou, čemuž napovídá i první synopse, která film popisuje jako příběh řezbáře, který vytvoří loutku, jež sní o tom, že se stane živým chlapcem, a které se protahuje nos, kdykoliv zalže. Jednoho dne se Pinocchio ztratí a Geppetto se svou loutku vydává hledat. Kdy, zda a v jaké podobě se filmu dočkáme, zatím není známo.

Ve fázi předběžných příprav je i konkurenční projekt studia Fox, které chystá Pinocchiův prequel nazvaný Gepppettova trojí smůla (nebo snad tři neštěstí – zkrátka The Three Misfortunes of Geppetto). Příběh má pojednávat o nešťastných náhodách Geppettova života, o válce a dobrodružstvích, jež podstoupí, aby se mohl znovu shledat se svou láskou Julií Moon. Scénář napsal jistý Michael Vukadinovich, režírovat by měl Shawn Levy, specialista na neškodné dobrodružné komedie pro celou rodinu (naposledy nám přinesl poměrně vydařenou Ocelovou pěst). Ani v tomto případě nemáme sebemenší tušení kdy a zda bude projekt nakonec realizován.

Co vy na to milí čtenáři, který z chystaných Pinocchiů vás zaujal nejvíc?

Galerie: 5

Pinocchio: Čekají nás 3 konkurenční filmy o dřevěné loutce | Fandíme filmu Pinocchio: Čekají nás 3 konkurenční filmy o dřevěné loutce | Fandíme filmu Pinocchio: Čekají nás 3 konkurenční filmy o dřevěné loutce | Fandíme filmu Pinocchio: Čekají nás 3 konkurenční filmy o dřevěné loutce | Fandíme filmu Pinocchio: Čekají nás 3 konkurenční filmy o dřevěné loutce | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest