Biografie hvězd: Will Smith

Biografie hvězd: Will Smith | Fandíme filmu
Představujeme vám hvězdu trháků jako Muži v černém, Mizerové či Den nezávislosti. Jak se vyvíjela Willova filmová kariéra?

Je tu další část našeho pravidelného seriálu, jenž vzniká ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz. Naposledy jsme si představili Arnolda Schwarzeneggera, tentokrát diváci v hlasování na VC.cz projevili největší zájem o Willa Smithe, jednu z vůbec největších hvězd současnosti.

Jak se můžete dozvědět v dnešním videodokumentu, Smith začínal v osmdesátých letech jako rapper, na začátku let devadesátých vstoupil do všeobecného povědomí díky sitcomu Fresh Prince, a pak už intenzivně pracoval na tom, aby se dle svých vlastních slov stal „největší filmovou hvězdou na světě“, což se mu dost možná povedlo. V dobách, kdy jsou megahvězdy jako Julia Roberts nebo Tom Hanks už lehce za zenitem a producenti sázejí spíš na slavné značky, než na známé herce, si Smith stále může říct o mnohamilionový honorář a zaručit kasovní úspěch filmu. Jako příklad můžeme uvést snímky jako Štěstí na dosah nebo Sedm životů, které nebyly ani akční, ani výpravné, nejednalo se o žádná pokračování nebo adaptace populární literatury. Přesto oba filmy, díky Smithovy, dokázaly utržit stamiliony. Ale vezměme to hezky popořadě.

Na začátku filmové kariéry se Smith osvědčil jako frackovitý akční hrdina, který pro vtipnou hlášku nejde daleko, a tak se postupně objevil ve snímcích jako Mizerové (1995), Den nezávislosti (1996) nebo Muži v černém (1997). O tom ale dostatečně podrobně hovoří videodokument, takže rovnou přejdeme k Nepříteli státu (1998), ve kterém se Smith musel postavit všudypřítomné hrozbě odposlouchávání, špionáže a zvůle všemocného státního aparátu. Kolega Jaaaara film po právu zařadil mezi nejvýraznější díla nedávno zesnulého režiséra Tonyho Scotta.

I mistr tesař se někdy utne, a tak v následujícím období Smith natočil některé z nejslabších filmů své kariéry. Vedle akčních snímků si konečně troufnul také na vážnější role, a tak reputaci v následující pětiletce napravoval Legendou o slavném návratu (2000) a v dokumentem zevrubně probíraném Alim (2001). Jinak to ale byla bída. Když se loni do kin dostali Kovbojové a vetřelci, řada diváků si nad propojením westernu se sci-fi klepala na čelo. Bohužel to nebylo ani zdaleka poprvé, kdy prapodivná kombinace neuspěla.

Už v roce 1999 se Will Smith znovu sešel s Barrym Sonnenfeldem (Muži v černém) a natočili spolu Wild Wild West - podivnost, ve které Smith na divokém západě bojuje proti perverznímu vozíčkáři v podání Kennetha Branagha. Snímek byl původně psán na tělo Melu Gibsonovi, který však nakonec moudře zvolil raději westernového Mavericka, přesto se výsledný film tváří, jako by byl hrdina běloch a na jeho barvu pleti tak upozorňuje pouze několik rasistických vtípků, které si do snímku připsal režisér Sonnenfeld. Vrcholem všeho je pak závěr s gigantickými mechanickými pavouky, které si do filmu vydupal pomýlený producent Jon Peters, známý především z historek Kevina Smithe, kterého donutil k tomu, aby napsal scénář, ve kterém by Superman bojoval s...obřími pavouky (Kevinovoo povídání s českými titulky najdete na VideaCesky.cz). Že se film nakonec nikdy nenatočil, asi nikoho nepřekvapí. A stejně tak nikoho nepřekvapí, že Wild Wild West nerozcupovali pouze kritici, ale patří také ke Smithovým největším komerčním propadákům. Možná vůbec nejpikantnější na celé šlamastyce je, že kvůli Wild Wild West Smith odmítl hlavní roli v Matrixu!

Nikterak výjimečně si překvapivě nevedli ani Muži v černém II (2000), nicméně opět po zásluze. Snímek měl přemrštěný rozpočet, scénář de facto pouze recykloval jedničku, na hercích bylo vidět, že si pouze přišli pro šek a příjemná atmosféra prvního filmu se tak nějak celkově vytratila. Will si u akčních fanoušků potřeboval nutně spravit reputaci a tak Mizerové II (2003) přišli přesně v tu pravou chvíli. Michael Bay byl na vrcholu sil, hlášky střídaly akci a všudypřítomná nadsázka na steroidech umožnila filmařům dělat neuvěřitelné věci. Takhle nějak vypadá prototyp moderního akčního filmu. A Smith byl zase na koni.

Hned následující rok výborně navázal s asimovskou sci-fi Já, robot a za dobře odvedenou práci si dopřál menší pauzu, když následně pouze nadaboval jednu z rolí v zapomenutém animáku Příběh Žraloka (2004) a střihnul si cameo v Jersey Girl již zmiňovaného Kevina Smithe. Následovaly snímky Štěstí na dosah (2006) a Já, legenda (2007), kterým se dostatečně věnuje závěr videodokumentu.

Ani potom se Smith nevzdal (dnes již obvyklého) střídání velkofilmů s menšími dramaty a postupně natočil Sedm životů, kde navázal na spolupráci s Gabrielem Muccinem (Štestí na dosah), a Hancocka, což byl na dlouhou dobu bohužel poslední Smithův film. Proč bohužel? Protože Bergova alternativa k superhrdinským filmům se nijak zvlášť nepovedla. Snímek začne naprosto skvěle, když Smithe sledujeme jako opilého zevláka se superschopnostmi, který ani v nejmenším nemá pocit, že by s velkou silou přicházela velká odpovědnost. Jenže pak se scénář nesmyslně zamotá a zvážnělá druhá půlka nestojí za nic. Přesto film vydělal ohromné peníze, a tak si Smith mohl dovolit vydatnou pauzu.

V následujících čtyřech letech se Will věnoval především kariéře svých potomků, kdy dcera Willow zahájila úspěšnou hudební kariéru (a sem tam si zahraje ve filmu) a syn Jaden to rozjel jako filmová hvězda, především díky roli ve vydařeném remaku Karate Kid (a občas si zazpívá) a sám za sebe stihnul dokončit akorát vleklé natáčení Mužů v černém 3. Jak dopadli, se můžete dočíst v naší recenzi.

Zlí jazykové Smithovi vyčítají, že hraje na jistotu a nikdy by nevzal roli, která by mohla pošramotit jeho veřejný obraz. Možná právě z toho důvodu odmítl hlavní roli v Tarantinově Djangovi (i když sám Smith tvrdí, že byl zaneprázdněný natáčením Men in Black 3). Na jednu stranu je škoda, že Smithe s velkou pravděpodobností nikdy neuvidíme opustit osvědčené škatulky, ale pak si člověk vybaví pořekadlo „ševče, drž se svého kopyta“. A je klidně možné, že Will Smith zkrátka jen velice dobře zná své přednosti i slabiny a nemá potřebu pouštět se do věcí, na které podle svého přesvědčení nestačí. V nejbližší době Willa uvidíme v Shyamalanově sci-fi After Earth, jakákoliv další budoucnost je nejistá. Můžeme se dočkat Mužů v černém 4, Hancocka 2 či záhadného pokračování Já, legendy, ale klidně také něčeho úplně jiného.

Užijte si dokument a těšte se na další část. Dokument připravila stanice MNC, rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky. Překlad pro vás připravila SolamBee. A určitě zavítejte i přímo na VideaCesky.cz a vyjádřete svoji spokojenost, aby překlady filmových materiálů vznikaly i do budoucna.

 

Biografie hvězd: Will Smith

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest