47 Ronin: Novinku Keanu Reevese trápí potíže

47 Ronin: Novinku Keanu Reevese trápí potíže | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Další blockbuster, který se odkládá, další nováček, kterému studio svěřilo miliony. Dopadne to dobře?

Hollywood v poslední době propůjčuje nemalé prostředky filmařským začátečníkům. Počítejte se mnou. Jenom během letošního roku jsme viděli Sněhurku a lovce Ruperta Sanders, který před tím točil jenom reklamy, Amazing Spider-Mana Marca Webba, jenž měl na kontě doposud pouze jednu romantickou komedii, nebo Johna Cartera, jehož režisér Andrew Stanton do té doby točil pouze animáky. Proč studia riskují? Někdy chtějí skutečně dát šanci talentovanému filmaři, jindy zase doufají, že ušetří na honoráři, a že si nezkušený nováček nechá do všeho mluvit. Z Amazing Spider-Mana studio podle zákulisních zvěstí sestříhalo poněkud jiný film, než si Webb představoval, Sněhurka byla nudná zbytečnost a Carter byl takový propadák, že kvůli němu u Disneyho padaly hlavy. A je docela dobře možné, že právě najímání nováčků může za to, že se v poslední době v Hollywoodu přetáčí tolik filmů.

Přetáčkami si prošel zmiňovaný John Carter, G.I. Joe 2 (jeho režisér předtím točil jenom hudební filmy) nebo dlouho oddalovaná World War Z (Marc Forster je zkušený, ale velké produkce neumí ukočírovat) a podobný osud čeká i fantasy epos 47 Ronin, ve kterém se po delší době představí v hlavní roli Keanu Reeves.

Snímek natáčí Carl Rinsch, který doposud točil jenom reklamy, původní rozpočet údajně činil už tak gigantických 170 milionů dolarů a ty podle všeho Rinsch dávno přečerpal. Snímek byl plánován od roku 2008, natáčení začalo v březnu 2011, původní datum premiéry bylo stanoveno na listopad letošního roku, posléze se odsunulo na únor 2013 a nakonec až na příští Vánoce. Oficiálně je to z toho důvodu, že autoři chtějí v postprodukci důkladně doladit všechny digitální triky, ale zahraničními médii už kolují spekulace o tom, že studio je s filmem značně nespokojeno.

Rinsch ze začátku dostal hodně volnosti a z kýženého akčního fantasy eposu udělal studiu spíš drama. Keanu ho v tom podporoval. Na jednu stranu lze pochopit umělecké ambice obou pánů, ale pokud studio najalo Rinsche na základě určitého zadání a svěřilo mu své peníze, není podobné partyzánství úplně na místě. Mnoho natočeného materiálu prý skončí na podlaze střižny, střihač jako takový bude vyměněn, studio snímku naordinovalo podstatně těsnější producentský dozor a bude se výrazně přetáčet. Studio prý není spokojené především se závěrečnou bitvou a také chce zdůraznit romantickou linii.   

Samotný film je novým uchopením tradičního japonského příběhu o čtyřiceti sedmi samurajích, kteří přišli o svého pána (slovo Ronin označuje v japonštině právě samuraje, který přišel o svého lorda) a rozhodnou se pomstít jeho smrt. Reeves si ve skupince zahraje cizince s malinko nejasnou motivací, jehož kredibilita dostane další ránu v okamžiku, kdy se zamiluje do lordovy dcery. V zemi vycházejícího slunce se jedná skutečně o archetypální příběh, který zná každé malé dítě, nicméně stylem zpracování by se mělo jednat o jakýsi mix westernu, Posledního samuraje a Třístovky. Mezinárodnímu publiku by měl film prodat právě Keanu Reeves (jeho postava je smyšlená, v žádné jiné verzi příběhu neexistuje) a rozšíření o fantasy element.

Jinak se snímek pokouší o značnou autenticitu a kromě Reevese si ve filmu zahrají v hlavních rolích samí asiaté. Konkrétně to budou Tadanobu Asano (Bitevní loď, Ichi: The Killer, Thor), Cary-Hiroyuki Tagawa (Mortal Kombat, Pearl Harbor), Hiroyuki Sanada (The Wolverine, Sunshine, Lost, Poslední samuraj), Rinko Kikuchi (Bratři Bloomovi, Norské dřevo, Pacific Rim) nebo Togo Igawa (Poslední samuraj, Gejša, Speed Racer). Scénář napsali Hossein Amini (Drive, Two Faces of January) a Chris Morgan (Rychle a zběsile 3-6). Česká premiéra je stanovena na 7. února 2013, tak doufejme, že tentokrát už to klapne, protože navzdory všem potížím 47 Ronin působí jako velice ambiciózní dílo, které by nás mohlo mile překvapit. Ostatně reakce na první záběry promítané na letošním Cinema Conu hovoří v superlativech. Na závěr si ještě pusťte Rinschovu reklamu na Nike. Něco v tom chlapovi dřímá.

 

Carl Rinsch - reklama na Nike

 

Zdroje: LA Times, Collider, Jeff Snider Twitter, MTV, Wikipedia, THR I, THR II, Deadline

Galerie: 3

47 Ronin: Novinku Keanu Reevese trápí potíže | Fandíme filmu 47 Ronin: Novinku Keanu Reevese trápí potíže | Fandíme filmu 47 Ronin: Novinku Keanu Reevese trápí potíže | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest