Hobit: Videoblog #8 a shrnutí Comic-Conu

Hobit: Videoblog #8 a shrnutí Comic-Conu | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Co všechno řešil Comic-Con? 48 FPS, pokrok v digitálních technologiích, konverze LOTRa do 3D, Silmarillion a mnoho dalšího.

Začneme třešničkou na dortu – osmým videoblogem. Peteru Jacksonovi se opět podařilo kratičkým dokumentem z natáčení vzbudit víc emocí, než svede leckterý celovečerní film, když v první části videa zaznamenává pozitivní ohlasy masy fanoušků na Comic-Conu, aby se následně celý štáb pozvolna loučil s natáčením (které před několika týdny skončilo). Z Comic-Conu pochází i další videa v playlistu. V jednom posluchači hobití přednášky přesvědčí Andyho Serkise, aby udělal Glumův hlas a zbylá tři se soustředí na šikuly z Wety, která pro Hobita připravuje kostýmy a kulisy.

U Comic-Conu zůstaneme i po zbytek dnešní novinky, protože Peter Jackson a spol. tam odpovídali fanouškům i novinářům na celou řadu nejroztodivnějších otázek a promítali zatím nejdelší ukázku z Hobita (dohromady asi 12 minut). V upoutávce prý bylo všechno - humor, akce i napětí a ti co ji viděli, jsou s materiálem spokojení. Jackson ukázku nepřivezl ve 48 FPS ani ve 3D, a tak jsme se dozvěděli, jak bude Hobit vypadat, když na něj půjdete do normálního kina. Veškeré obavy mohou být zažehnány, film vypadá v podstatě normálně, akorát je obraz hodně ostrý, živý, detailní. Prý tak trochu jako opravdu kvalitní blu-ray disk na opravdu kvalitní televizi.

Proč Jackson nepromítal v 48 FPS? Protože si na negativních reakcích z Cinema-Conu ověřil, že si člověk během krátké ukázky nedokáže na novou technologii zvyknout a všechny reporty by psaly zase jenom o nové technologii a nesoustředily by se na postavy, příběh, atmosféru atd. V jednom z rozhovorů mimochodem Jackson dodal, že jednou z výhod natáčení technologií, kterou použil, je vysoce kvalitní obraz, který chtěl mít už u LOTRa a kdyby to tenkrát nebylo příliš nákladné, byl by natáčel na 65mm film. Dále Jackson opět opakoval, že 48 FPS je podle něj budoucnost filmu a má potenciál vrátit lidi do kin. Pozice pokusného králíka mu nevadí. Co se týče potenciální konverze LOTRa do 3D, tak prý Warner zatím vyčkává. U Titanicu se konverze vyplatila, ale třeba u první episody Hvězdných válek už to tak žhavé nebylo. Studio tedy nejspíš vyčká, až se 3D rozšíří i do domácností.

Co v dvanáctiminutové ukázce z filmu bylo nejpatrnější, je samozřejmě audiovizuální stránka filmu a celková nálada. U těch není třeba znát kontext a souvislosti - stačí mít oči a uši otevřené. Atmosférou by se měl "prequel" hodně blížit Pánovi prstenů. Hobit je sice v jádru podstatně odlehčenější příběh pro mladší čtenáře, ale Jackson chtěl oba díly (možnost natočení tří dílů je prý stále v raných fázích jednání) provázat s LOTRovskou trilogií, aby tvořily kompaktní celek. Hodně prý pomohlo použití dodatků z Pána prstenů, kde Tolkien dokreslil pozadí Hobita, ale učinil tak v dospělejším duchu, podobném Pánovi prstenů. Jackson se také stále dušuje, že jakékoliv další doplňky Tolkienovy práce (např. postava Tauriel) budou rozhodně v mistrově duchu.

Ale zpátky k vizuální stránce. Jackson prozradil, že si strašně užívá práci s počítačovou animací. Dřív, když ještě nebyla na takové úrovni a byla drahá, řešil řadu záběrů pomocí miniatur, ke kterým ale nemůžete s kamerou moc blízko, jinak by divák poznal, že se jedná pouhý model. Teď se může s kamerou po umělých lokacích libovolně proletět, bez jakýchkoliv omezení. Velkých změn doznal i digitální Glum, který sice vypadá kvůli návaznosti na LOTRa v zásadě stejně, ale při bližším pohledu je znát daleko větší množství detailů a přirozenější splynutím s okolí. Glum je také viditelně mladší a mnohem snáze se připravoval, protože díky nejnovějším technologiím už nebylo nutné výkony Andyho Serkise natáčet zvlášť v motion-capture studiu, ale bylo možné je zaznamenat přímo na scéně.

Andy Serkis, jak už jistě víte, ale tentokrát nepřijel pouze hrát Gluma, ale stal se z něj také režisér pomocného štábu. Andy měl režisérské ambice už dlouho. Točil krátké filmy, režíroval videohry a motion capturing. Přes určitou míru zkušeností bylo pro něj ale natáčení blockbusteru rozměrů Hobita neuvěřitelnou výzvou. Peter Jackson ho ale navigoval přes video telefon a všechno snad společnými silami zvládli. Samotnému Jacksonovi se do režírování Hobita původně nechtělo kvůli tomu, že se bál, jestli se sám sobě dokáže vyrovnat. Když po dlouhých průtazích musel z režisérské pozice vycouvat Guillermo del Toro, Jacksonovi už nic jiného, než se k výzvě postavit s hlavou vzpřímenou, nezbylo. A jestli by se cítil i na Silmarillion? S tím bychom počítat neměli, protože práva na něj stále drží v rukou Tolkienovi dědicové a ti s filmovým LOTRem nijak zvlášť spokojení nebyli. Jejich škoda.

PS: Dole v galerii najdete obrázek parádního Lega ze Dna pytle. Deset už mi není dávno, ale kdybych něco takového našel pod vánočním stromkem, stejně bych byl tak půl hoďky úplně na větvi ;-)

 

Hobit na Comic-Conu a nejnovější videoblog

 

Zdroje: Collider, Collider II, Deadline, WLTX, TORn

Galerie: 2

Hobit: Videoblog #8 a shrnutí Comic-Conu | Fandíme filmu Hobit: Videoblog #8 a shrnutí Comic-Conu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest