Recenze: Abraham Lincoln: Lovec upírů

Recenze: Abraham Lincoln: Lovec upírů | Fandíme filmu
Příznivci konspiračních teorií, béček a šíleného režijního stylu Timura Bekmambetova si po dlouhé době přijdou na své.

Abrahama Lincolna, šestnáctého prezidenta USA, většina z nás registruje jako poněkud zádumčivého pána s podivným plnovousem (mě osobně připomíná Dr. Zaiuse z původní Planety opic). Svoji zemi vedl během občanské války Serveru proti Jihu (David Hasselhoff by mimochodem rád natočil novou adaptaci slavného románu) a právě díky jeho přičinění se v Americe devatenáctého století konečně začal řešit problém s otrokářstvím. Zkrátka respektuhodná postava. Spisovatel Seth Grahame-Smith (ten, co zneuctil Jane Austenovou románem Pýcha, předsudek a zombies) se rozhodl pečlivě nastudovat jeho životopis a udělat z něj…lovce upírů. A víte co? Ono to ani zdaleka není tak stupidní, jak by se mohlo zdát.

Malému Abeovi (Benjamin Walker) upír zabije matku. O pár let později se Abe rozhodne pomstít. Předtím se staví v krčmě, aby si dodal kuráže, a právě tady se seznámí s tajemným Henrym (Dominic Cooper, alias mladý Howard Stark z Captaina Ameriky). Jeho první lov upírů pak sice neproběhne zrovna úspěšně, ale právě díky Henrymu vyvázne živý. Je to také Henry, který mu objasní, proč Jižané potřebují tolik černošských otroků (jsou upíři a potřebují krev) a jak se s nimi co nejlépe vypořádat. A jelikož Abeovi nikdy moc nešlo střílení, spoléhá se především na … sekyru, jak jste ostatně mohli vidět v trailerech.

První půlka filmu je koncipována jako klasická béčková akčňárna, včetně tréninku, romantické linky a několika hodně krkolomných soubojů s pokud možno co největším počtem slow-motionů, které jsou koneckonců Bekmambetovou obchodní značkou. Potom co Abraham pochopí, že zničení upírstva a jeho démonického vůdce Adama (Rufus Sewell) klasickou, krvavou, cestou, je nad jeho síly, rozhodne se pro dráhu politickou. A tady mu to vychází o hodně lépe. Stává se kongresmanem a později prezidentem, vypukne válka Severu proti Jihu. A právě díky důslednému sledování Lincolnova životopisu a propojení politiky s béčkovým řáděním, je Abraham Lincoln: Lovec upírů proklatě zábavným letním kusem.

Timur Bekmambetov si po úspěšné komiksové adaptaci Wanted odskočil zpátky do rodného Ruska, aby tu natočil jakousi bizarnost jménem Yolki (mám tendenci si myslet, že jde o vládní zakázku), ale v Abrahamu Lincolnovi: Lovci upírů znovu předvádí to, co mu jde tak dobře. Šílené nápady, zpomalovačky, potoky krve a dobrý vyběr herců. Což nejvíce platí o hlavním představiteli, doposud neznámém Benjaminu Walkerovi. Nejenže zvládá Lincolna hrát jako lehkovážného mladíka, ale i jako postaršího, ctihodného státníka. Akorát to Walker celé bere znepokojivě vážně. Jakoby snad točil skutečnou Lincolnovu biografii. Že bychom tu měli nástupce Liama Nelsona? (Aneb vzpomeňte třeba na Neesonův zarputilý výkon v poněkud béčkovém Mezi vlky).

 

Závěrem:

Šílená, ale ne úplně debilní předloha, Bekmambetova neméně ztřeštěná režie, vynikající hlavní představitel v dokonalém akčním béčku s přesahem. Ne, nesmějte se. Ono to má vážně přesah. Minimálně milovníci konspiračních teorií by si Abrahama Lincolna kosícího upíry jak sekyrou, tak slovy, neměli nechat ujít. A ti ostatní nechť vypnou mozkové buňky a neberou to tak vážně. On po vás ten film víc ani nechce.

Naše hodnocení
8/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest