První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru

První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 6 obrázků
Puritánská Amerika má strach z ženského těla. Světovou premiéru provázejí pozitivní ohlasy.

Blíží se premiéra dalšího hororu z klášterního prostředí. Po Neposkvrněné je tu První znamení: Přichází satan! (The First Omen) - prequel klasického hororu Přichází Satan! z roku 1976. Ten pojednával o vyrůstání antikrista. V Prvním znamení je vykresleno, jak se ďábelské dítě narodilo.

Režisérka Arkasha Stevenson, scenárista Tim Smith i producent David S. Goyer vnímali jako extrémně důležité, aby byl porod ve filmu zachycený. Snímek vnímají jako horor ženského těla. Jako horor vycházející z naší vlastní skutečnosti, v níž ženy ztrácejí autonomii nad vlastním tělem a jsou nuceny k reprodukci proti své vůli. Bylo proto nezbytné ukázat porod. Ukázat ženskou vagínu. Nesexualizovaným způsobem. Ukázat, jak může být porod děsivý, jak může ženu dehumanizovat, jak ženské tělo zevnitř ničí sebe sao.

Jenže ukázat ženskou vagínu je v americkém filmu problém. I nesexualizovaným způsobem. Aby se hollywoodská studia vyhnula státní cenzuře, vytvořila samoregulační orgán, který rozhoduje o tom, jakou budou mít jednotlivé filmy přístupnost. Jenže ratingová komise MPAA je dlouhodobě známá tím, že rozhoduje dost zvláštně. Docela dobře všechny její neduhy vykresluje dokument This Film Is Not Yet Rated, ale pro tenhle konkrétní případ asi stačí říct, že ratingová komise je dlouhodobě extrémně prudérní. Zatímco násilí není velký problém, sprostá slova, sexualita či nahota jsou do značné míry tabu.

Prvnímu znamení kvůli scéně porodu hrozil rating NC-17. Takový rating zcela zakazuje film v USA promítat komukoliv pod 18 let. Mládeži nepřístupné filmy řada kin vůbec nechce nasazovat do programu, špatně se propagují a klíčová část publika je nemůže vidět. Filmy s ratingem NC-17 tedy nejsou vnímané jako výdělečné a studia dělají všechno proto, aby se takovému ratingu vyhnula.

Aby se podařilo polibek smrti odrazit i Prvnímu znamení, čekaly tvůrce tvrdé boje. Režisérka rok a půl bojovala za to, aby mohl klíčový záběr ve snímku zůstat, aby nezradila téma svého příběhu. Probíhala spousta debat se studiem, pro které rating NC-17 nepřipadal v úvahu. Vlastně existovaly jen dvě možnosti: Scéna bude přestříhaná (s účastí režisérky, nebo bez) nebo nedokončený snímek zamrzne v patové situaci, kde se bude bůhvíjak dlouho nečinně plácat.

Režisérka poslala ratingové komisi film ke schválení celkem pětkrát, než byl konečně schválen. Původně měl záběr asi 13 sekund, během schvalovacího procesu byl postupně o několik vteřin zkrácen. Paradoxní je, že záběr podle tvůrců ve zkrácené podobě působí intenzivnějším dojmem, než v původní verzi…

Jak nakonec scéna dopadla a jestli je opravdu pro vyznění filmu tak stěžejní, to sami uvidíme až 4. dubna, kdy u nás má film premiéru. Dnes jsme se dočkali alespoň prvních ohlasů po slavnostní premiéře. Ty připouštějí, že je První znamení jako prequel místy dost předvídatelné, ale jinak zatím převažují spíš pozitiva. Novinka respektuje původní snímek, ale zároveň dokáže vykročit vlastním směrem. Američtí novináři hovoří o intenzivním zážitku, se skvělou Nell Tiger Free v hlavní roli. Máme se připravit na řadu šokujících výjevů, přičemž mezi řádky lze číst, že porod bude jedním z nich. A co je na filmu nejstrašidelnější je to, jak silně působí jako komentář k aktuální situaci, kdy zvlášť ve Spojených státech ženy začínají autonomii nad svým tělem reálně přicházet…

Dole v galerii najdete stylové plakáty, kolem textu přikládáme nejnovější upoutávky.

Protagonistkou příběhu je mladá Američanka (Nell Tiger Free), která je vyslána do Říma, aby zasvětila svůj život službě církvi. Narazí však na temnotu, jež ji donutí pochybovat o vlastní víře. Odhalí děsivé spiknutí, jehož cílem je zplodit ztělesnění pekel. Dále hrají Tawfeek Barhom, Sonia Braga, Nicole Sorace, Bill Nighy a Ralph Ineson. Snímek napsala a zrežírovala Arkasha Stevenson. Datum české premiéry je v kinech stanoveno na 4. dubna.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: Fangoria, Mike Ryan, Germain Lussier, Kate Erbland, BJ Colangelo, Jeff Ewing, Sarah Musnicky, Joe Deckelmeier, That Hashtag Show

Přichází Satan!

25.06.1976 | USA, Velká Británie
Thriller, Horor
Info o filmu

Galerie: 7

První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru | Fandíme filmu První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru | Fandíme filmu První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru | Fandíme filmu První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru | Fandíme filmu První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru | Fandíme filmu První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru | Fandíme filmu První znamení: Přichází satan! - Scéna porodu málem zmařila premiéru | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest